Читај ми!

Словенија преузима једномесечно председавања Саветом безбедности УН

Словенија преузима председавање Саветом безбедности УН у месецу септембру у којем ће се већина светских лидера окупити у Њујорку на дебати Генералне скупштине. Како је пренела агенција СТА, Словенија ће формално преузети ту улогу у уторак, пошто се сутра у САД обележава празник Дан рада.

Словенија ће представити радни програм представницима осталих 14 чланова Савета безбедности, а специјални представник Словеније у Савету, Самуел Жбогар, већ се преселио у канцеларију председника овог тела, наводи СТА.

Главни догађај током словеначког једномесечног председавања биће дебата на високом нивоу под називом Вођство за мир, која ће бити одржана 25. септембра на почетку заседања Генералне скупштине.

Дебатом ће председавати словеначки премијер Роберт Голоб, а тема ће бити значај Савета безбедности у све више подељеном свету.

Голоб је изјавио да Словенија преузима председавање у изазовно време, када се чини да Савет безбедности са све мање успеха решава конфликте, а његова улога је ограничена, иако још увек незаобилазна.

Словеначки премијер изјавио је да очекује искрену размену мишљења о улози тог тела.

"Због својих принципијелних ставова, Словенија је видљива, поштована и добро знана чланица Савета безбедности. Њен глас не само да се чује, већ и често има одјека", казала је шефица словеначке дипломатије Тања Фајон.

Она је обећала да ће та земља наставити да делује на кохезиван и уједињавајући начин "како би ојачала трајне вредности УН", као и да ће "радити на конзистентнијој примени Повеље и резолуција Савета безбедности".

недеља, 01. септембар 2024.
23° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару