Читај ми!

Обрушавање јена угрозило велике војне планове Јапана

Обрушавање вредности јапанског јена за једну од својих последица има значајно обезвређивање домаћег војног буџета, који је пре пар година удвостручен и који је требало да држави омогући нагли, велики искорак у војној моћи.

Јапански премијер Фумио Кишида пре неколико дана је објавио повлачење са функције.

Једна од највећих одлука владе у Токију за његовог готово трогодишњег мандата била је та да се војни буџет државе удвостручи, како је званични Вашингтон то захтевао од свих својих војно-политичких савезника од времена администрације бившег председника Доналда Трампа.

Тако је Кишидин кабинет прихватио премијерову иницијативу да се издвајање јапанске државе за војску повећа са традиционалних око једног процента БДП на два, с тим што је тај прелаз требало да буде извршен у петогодишњем периоду од 2023. до 2027. године

Клизање јена надоле

У тренутку када је та одлука донета у децембру 2022. урачунат је курс од 108 јапанских јена за један амерички долар, што је практично значило да је у том петогодишњем периоду јапанска армија требало да на располагању има укупан износ од чак 398 милијарди долара.

Међутим, у 2023. и 2024. години јапански јен почео је да брзо клиза надоле, те је прошлог месеца достигао ниво од 160 јена за долар, што је његова најмања вредност у односу на долар још од средине осамдесетих година.

То практично, значи да се, изражено у америчкој валути, вредност петогодишњег јапанског војног буџета сада износи око 270 милијарди долара.

Интересантно је да је у време доношења буџета у децембру 2022. јен већ био на око 137 за један долар, али да је влада за пројекцију валутног курса узела просек за претходних пет година, чиме се дошло до оптимистичне цифре од само 108 јена.

Слабљење одбране

Наравно, када би све набавке предвиђене одбрамбеним буџетом биле из домаћих фабрика и материјалних резерви ефекат слабог јена био би минималан, али чињеница је да Токио лавовски део буџета за период 2023. до 2027. управо планира да потроши на набавку америчког оружја, које се наравно плаћа у доларима.

Реч је, рецимо, о неколико стотина крстарећих ракета "томахавк", и иначе врло скупим ловацима-бомбардерима "Ф-35", или разарачима опремљеним системом за пресретање пројектила "иџис".

Само један такав војни брод сада ће уместо предвиђених 240 милијарди јена, државу коштати 392 милијарде.

Чак и у случају када се одређено оруђе производи у Јапану, немогуће је у потпуности избећи увоз компонената страног порекла, па велики пад јена поскупљује и угрожава и такве пројекте.

Јапански медији процењују да постоје два основна начина на који ће нова влада, која ће вероватно бити формирана у септембру, моћи да се одреди према проблему девалвације војног буџета.

Може да драстично смањи увоз америчког наоружања и одустане од раније дефинисаних одбрамбених циљева, или подигне разне врсте пореза и тако даље оптерети становништво, које већ пати од инфлације и слабог курса јена, услед којег су храна и друге намирнице из увоза знатно скупљи него пре.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару