Читај ми!

Турудић: Ситуација у Гази је све гора, потврда Израела да ће се појавити на преговорима тактички потез

Потврда Израела да ће се појавити на преговорима о прекиду ватре је више тактички потез у ишчекивању одговора Ирана и Хезболаха на убиства Фуада Шукра, високог команданта Хезболаха и Исмаила Ханијеа, политичког лидера Хамаса у Техерану, који се очекује сваког тренутка, оцењује уредник Око портала РТС-а Момир Турудић. Истиче да су улози у сваком случају огромни и на неки начин и да је, бар ако говоримо о овим главним актерима, у питању судбина држава.

Док се ишчекује одговор Техрана и Хезболаха из Либана на убиство Фуада Шукра високог команданта Хезболаха и Исмаила Ханијеа, политичког лидера Хамаса у Техерану из Израела стиже вест да ће на преговоре о прекиду ватре и ослобађању талаца 15. августа послати преговарача за финализацију договора.

Уредник Око портала Момир Турудић оцењује да је израелски предлог, односно потврда да ће се појавити на тим преговорима, више нека врста тактичког потеза.

"Ако Израел каже у овом тренутку да ће се појавити на преговорима, а као што су рекли медијатори из Катара или Гидеон Леви колумниста Хареца, ако убијеш главног преговарача и причаш после о преговорима, то звучи помало цинично. Тако да ми се чини да је у овом тренутку Блиски исток, много ближе ескалацији рата. Ако говоримо о врхунцу рата, онда можемо да говоримо о досадашњем врхунцу, питање је само у ком смеру ће ићи ескалација, да ли ће као што позвају лидери свих важних држава света, тај договор који делује неминован и Хезболаха и Ирана, бити дозиран као што је то било у априлу, када је Израел бомбардовао ирански конзулат у Дамаску или ће доћи до неке врсте неконтролисане ланчане реакције. Како год буде, све што се дешава последње две недеље је огроман корак ка ескалацији на Блиском истоку и самим тим и у великом делу света", објашњава Турудић.

И убиство Ханијеа у Техерану и постављање Синвара, према оцени Турудића, потези су који носе извесну симболику.

"Ханије није био Синвар, он је био један од главних преговарача и ако је Израелу било до тога да га убије могао је то да учини на неком другом месту. Није случајно изабран Техеран, није случајно изабран у то време и то се све десило у северном делу Техерана у елитном делу иранске престонице где се налазе дипломатска представништва и порука је била - можемо то да урадимо, нико није сигуран нигде, па ни у северном Техерану. Са друге стране, и одговор Хамаса је нека врста симболике, Јахја Синвар је најтраженији оперативац Хамаса, човек кога оптужују да је архитекта напада од 7. октобра и порука Хамаса је вероватно, нисте хтели Ханијеа, убили сте га на такав начин, сада преговарајте са Синваром и мени се чини једноставно да и једна и друга порука говоре да су преговори нека врста кулиса, најављује се и даља радикализација, колико год то било ирационално и са једне и са друге стране. Синвар, који је провео више од две деценије у израелским затворима, један од најрадикалнијих вођа Хамаса, који је као свој циљ јавно прокламује уништење Израела. Према томе, и једна и друга страна у овом тренутку су напозицијама које не делују као позиције за дговор о дуготрајном миру, па чак ни краткотрајном прекиду ватре", навео је Турудић.

Подсећа да је прошли пут у априлу, после израелског бомбардовања иранског конзулата у Дамаску, када се и Блиски исток и читав свет тресао шта ће се деситиодоговори су били дозирани, најављени, без жртава и на једној и на другој страни и "рат се наставио на уобичајен начин".

"Када се погледају слике из Украјине, оно што се дешава на Блиском истоку је далеко горе иако је и руско-уркајински рат нека врста пакла. Мислим да светски лидери у овом тренутку позиваји на неку врсту разуму, али видели смо да се сви прибојавају да се у тој игри нерава неко ипак не омакне контроли. Улози у сваком случају јесу огромни. На неки начин, бар ако говоримо о овим главним актерима, у питању је судбина држава. Либан је на ивици распада, Израел је у таквој ситуаицји у каквој је, без, за ових десет месеци, икаквог плана за дан после. Тако да је у питању егзистенција тих дражава. Онда и суседи Израела и Либана, Јордана на пример, Ирану није свеједно, али то не спречава актере да повлаче ирационалне потезе. Убиства Шукра и Ханијеа, заиста неће променити ситуацију на боље, што се види на баналном примеру Синвар уместо Ханијеа, међутим и једна и друга страна настављају у том потпуно ирационалном смеру. Све је горе из дана у дан, да не говоримо да је ситуацији у Гази све гора и гора, више не може да се упоређује ни са паклом. Логично је да дипломатска комуникација траје због страха целог света, једино је питање за Хезболах и Техеран да ли ће сачувати образ да тако кажемо тако што ће реаговати мање и слабије или ће проценити да је то била претерана провокација и да одговор мора бити много јачи него што је био у априлу", оцењује Турудић.

петак, 09. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару