Читај ми!

Ухапшени наводни руски шпијуни у Немачкој, сумња се да су спремали бомбашке нападе

Министарка унутрашњих послова Немачке Ненси Фезер саопштила је да су тој земљи ухапшена двојица мушкарца за које се сумња да су руски шпијуни који су припремали бомбашке нападе. Циљ напада је, како каже, био покушај да се подрије немачка војна подршка Украјини. Из Кремља саопштавају да немају информације о овим хапшењима.

Немачки тужиоци навели су да ухапшени мушкарци имају и руско и немачко држављанство, као и да су планирали бомбашке нападе и паљевине у Немачкој, укључујући и америчке војне базе.

Власти у Немачкој су претресле куће и радна места двојице осумњичених. Један од њих, идентификован као Дитер С, од октобра 2023. године разговарао је са особом која је повезана са руском обавештајном службом, навели су немачки тужиоци.

Федерална полиција Немачке је код Дитера С. пронашла фотографије и видео-снимке циљаних објеката, које је слао налогодавцу, док му је други осумњичени Александар Ј. помагао најкасније од марта ове године.

Немачка министарка унутрашњих послова Ненси Фезер изјавила је да је реч о озбиљном случају руских шпијунских активности, које су повезане са руским председником Владимиром Путином, у тој земљи.

"Наши безбедносни органи су спречили могуће бомбашке нападе који су имали за циљ да поткопају нашу војну помоћ Украјини", рекла је Фезер, истакавши да неће бити застрашени да пружају даљу помоћ Кијеву. 

Вест о хапшењу долази у тренутку ненајављене посете немачког министра економије Роберта Хабека Украјини.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да нема информацијa о хапшењу у Немачкој.

уторак, 28. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије