Читај ми!

Цена прасади расте, поскупело и прасеће печење

У сезони прослава, цена прасади је у сталном порасту – у Шапцу је достигла 600 динара. Понуда је мања од потражње, због тога је поскупео килограм живе ваге, али и прасеће печење.

После забране од три месеца због афричке куге свиња, од прошле седмице, на шабачким пијацама поново је дозвољена трговина живом стоком. Овог петка, у понуди је било само једно јаре.

„Прасади нема, јагњади нема, мало куга, мало народ не може да држи. Не исплати се. Скупа храна”, каже Милован Ђукић из Крнића.

„Цене су високе. Од 12 кг прасе је 7.000 динара. То ђутуре иде, а ови већи су од 500 до 600 динара. Од 20 кг је 600, а од 25–30 кг је 500 динара”, наводи Драгиша Јеремић из Поцерског Метковића.

Пронаћи и купити прасе у шабачким селима готово је немогуће. Многи већ размишљају где ће набавити печеницу за Божић

„Интересовање је веома велико, већ задњих месец дана. Народ зове, да се обезбеди. Међутим, никоме ништа још нисмо обећали, из тог разлога, недостатка прасића на тржишту. Чак видим, да код народа више није битна ни цена која ће бити, да се само обезбеде, али ми не смемо ништа да обећамо, јер не знамо да ли ћемо уопште успети да набавимо”, истиче Александар Јакшић, власник кланице и печењаре из Мајура.

Потрошња свињског меса је у паду, кажу велики фармери и кланичари. Тврде да за предстојећу сезону имају довољно прасади и јагњади.

„Чини се да има мање него што има, зато што је опао доста промет живим животињама. У оборима има још понешто. Није то толико да кажемо знатно умањено. Јесте једним делом, две три пет посто, али кад гледаш кроз продају, малопродају, продаја је пала 10%,15%”, наглашава Братислав Богатић („Агропапук”).

У печењарама, килограм прасетине кошта и до две и по хиљаде динара. Због тога се на прославама све чешће служи роштиљ. Шабачки сточари очекују да ће за Божић, прасад бити скупља од 800 динара.

четвртак, 29. фебруар 2024.
12° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво