Орбан: Брисел гори у грозници рата, Мађарска не дâ новац за оружје

Украјина неће добити 50 милијарди евра за оружје, већ да спречи колапс државе и привреде, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан гостујући на државном Радију Кошут, дан након што је у Бриселу постигнут договор свих чланица ЕУ о четворогодишњој помоћи Украјини. Орбан је нагласио да ако Американци и ЕУ не пошаљу новац, Украјинци би могли да затворе радњу, не би било ни за плате, ни за пензије, ни болница – ничега.

Виктор Орбан је нагласио да је веома важно што је обезбеђено да мађарски новац не оде у Украјину јер је постојала опасност да се 26 држава договори да новац који припада Мађарској пренесу Кијеву – што је, према мађарском премијеру, успешно избегнуто.

"Дошли смо до доброг договора: нећемо слати оружје у Украјину, нашим новцем се Кијев неће снабдевати оружјем, добићемо наше паре, а у међувремену ћемо одржати цивилни опстанак Украјинаца, рекао је Орбан.

Навео је да Брисел гори у грозници рата, а да Мађарска сматра да све треба да се врти око мира.

"Западњаци сматрају да је добро да рат потраје што дуже јер ће се тиме побољшати војна ситуација Украјине. Ја сматрам управо супротно: да је време на страни Руса и што дуже траје рат, више људи гине", истакао је Орбан.

Мађарски премијер додаје да ће доћи мир када се догоде промене у Бриселу.

Лидери Европске уније јуче су једногласно одобрили нови пакет помоћи за Украјину тежак 50 милијарди евра, након вишенедељног отпора који је пружала Мађарска.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије