Читај ми!

Захарова: Опасна глупост представника бугарских власти

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оштро је критиковала и назвала "опасном глупошћу" одлуку званичне Софије да не дозволи да авион руског министра спољних послова Сергеја Лаврова прелети бугарску територију, ако се и она налази у летилици.

То није само обична глупост, то је опасна глупост представника бугарске власти. Ствар је у томе да је ваздушни саобраћај регулисан Чикашком конвенцијом о међународном цивилном ваздухопловству из 1944. године", навела је Захарова и појаснила:

"Она тумачи термин 'територија државе' као 'копнена подручја и територијалне воде које су у њеној близини под суверенитетом, заштитом или мандатом те државе'. Ваздушни простор није обухваћен термином 'територија'“, навела је Захарова.

Додала је и да санкције ЕУ, које су, како каже, у сваком случају незаконите, не важе за нон-стоп летове особе којој је забрањен улазак у неку земљу, написала је Захарова на свом Телеграм налогу.

Према речима Захарове, ово је први случај у историји да власти једне земље забрањују појединцу да прелети њену територију, јер је претходно нотом бугарског Министарства спољних послова то било дозвољено.

Да ли су бугарски званичници мислили да бисмо могли да употребимо сличне мере против хиљада званичника НАТО-а који су на нашим реципрочним црним листама као одговор? Да ли су мислили да су направили опасан преседан? Ја не мислим тако. Иначе, сада смо у Скопљу, написала је Захарова.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров допутовао је синоћ у Скопље, где учествује на министарском састанку ОЕБС-а.

Његов авион је летео изнад Грчке, иако је првобитно било планирано да лети изнад Бугарске. Рута је промењена након што је Бугарска одбила да дозволи прелет његовог авиона, ако је у њему и Захарова.

петак, 01. март 2024.
16° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво