Читај ми!

Вучић: Западни свет жели мир, то је добра вест

Председник Александар Вучић рекао је да је у Њујорку разговарао са више од 25 шефова држава или премијера и 20 министара спољних послова. Најавио је да ће данас разговарати са Бенјамином Нетанјахуом. Надам се да ће Американци искористити свој утицај да зауставе сукоб на Блиском истоку и да ће САД и Русија зауставити рат у Украјини, то би највише одговарало Европи, истакао је Вучић.

Председник Вучић је рекао у интервјуу за ТВ Пинк да је одржано више састанака у Њујорку иза затворених врата и додао је да западни свет жели мир, као и да је то добра вест.

Напоменуо је да Србија има добре односе и са Израелом и са Ираном.

"Мислим да свет иде ка савршеној олуји, све се захуктава. Надам се да ће Американци искористити свој утицај да зауставе сукоб на Блиском истоку и да ће САД и Русија да зауставе рат у Украјини. То би највише одговарало Европи, јер она има најнижу стопу раста", навео је Вучић.

Према његовим речима, Америка сама има војних ефеката, готово колико и остатак света.

"Нека је и то претерано, јасно је да Америка није толико патила колико Европа, имају и већу стопу раста. Кина расте брже од других, заборављају да кажу да је њихов раст већи од САД и Европе. Европа је некада била друга сила, сада је на 18 одсто БДП-а. Европа ће да пада, шта год било. Кина ће да расте, док се САД држи", навео је председник. 

Сад имате велику борбу САД и Кине у вештачкој интелигенцији, рекао је Вучић и додао да је то сад кључна битка.

"За велике је кључно питање ко ће бити победник у ери вештачке интелигенције. Сматрају да Америка има пет година предност, док други сматрају да Кина има тигрово око. Води се битка ко ће имати кључну предност у наредних 100 година", каже Вучић.

О изборима у САД

Говорећи о америчким изборима, рекао је да ако победи Камала Харис да ће да има чак снажнији приступ од Трампа према Кини и да ће се разликовати њена политика од Бајденове.

"Целом Западу је интерес мир на Блиском истоку, а рат у Украјини коме је у интересу не знам, Европи то сигурно није. Обе стране и руска и украјинска су исцрпљене, уркајинска страна је у нешто тежој позицији“, рекао је председник.

Осврнуо се на говор на седници Генералне скупштине УН. Каже да су му прилазили људи да кажу да никад нису чули говор какав је он одржао и да су сагласни да је то срж проблема.

"Кад сам разговарао са Кличком, пришли су Руси, па су исто то говорили. Реткост је да неко сме да каже оно што смо ми рекли, ја сам говорио не оно што мислим и осећам, износио сам чињенице, али сам говорио из душе српског народа. Нисам говорио ни о коме лоше, нисам користио прилику да изигравам некога и измишљотинама попут Дениса Бећировића, говорио сам оно што мислим да је узрок проблема“, рекао је Вучић.

Одговор Бећировићу у складу са процедурама УН

Говорећи о обраћању Бећировића, Вучић каже да је Србија упутила одговор у складу са процедурама УН.

"Опасна игра и ноторна лаж лажова из Сарајева. То није први пут, њима се чини да им је ово последња прилика да окрену свет против Србије. Надали су се бруталном нападу према Србији, говорили да смо Путинов сателит, потрчко. Они полазе од себе, знају да су само патуљак", навео је.

Каже да су проследили писмено свима како склањамо Титов гроб, јер знају да наши пријатељи у Африци и Азији не желе то да чују, а онда су се шокирали кад је рекао нешто друго.

"Нашли су се у небраном грожђу, па су потпуно изгубили живце. Када им је то пропало, наступила је нервоза. Од великих играча, нико им не верује. Не верују им ни Бошњаци у Сарајеву, знају да лажу", рекао је председник Србије.

Фински експеримент

Када је реч о радној недељи, каже да када је одбио да недеља буде нерадни дан, дошли су из Двери и рекли да је то услов за сарадњу, на шта је он прекинуо разговоре.

Навео је пример експеримента у Финској где су смањили радну недељу са пет на четири дана. Експеримент је показао да се догодило да учинак буде већи, али то раје три месеца, а после тога, учинак опада јер немате нову мотивацију и онда тражите још краће радно време.

О енергетици

Истакао је да морамо да радимо на енергетици много више.

исмо у стању да то променимо деценијама. Направили смо нови блок траљаво, али смо га направили и спасиће нас ове зиме, сада кажу да ће бити најхладнија. Када дође АИ, трошићемо 200 до 300 посто више електричне енегрије него данас. Нико неће имати у окружењу струје, ако не будемо радили на новим капацитетима“, оценио је председник Вучић.

На питање да ли ће присуствовати седници Скупштине Србије на којој ће се разматрати о копању литијума, каже да су му рекли да не сме да дође на седницу Скупштине о литијуму, јер је то, како су му рекли, кршење Устава.

"Спреман сам увек да дођем, плашим се да ме неће скоро позвати", каже Вучић.

О промоцији Експа

Најавио је да ће вечерас имати важне сусрете, између осталих и са најзначајнијим америчким представницима.

"Пре тога сам са Бибијем, Гутересом, Мицотакисом, имамо још двоје њих, биће пословних разговора са компанијама које послују у Србији. Очекујем да буде велики број министара спољних послова, амбасадора и да извршимо промоцију наше Србије", каже Вучић.

Напоменуо је да по доласку у Србију иде у Чешку на прославу 90. рођендана Милоша Земана.

"Нашем пријатељу Земану је 90. рођендан, позвао је своје пријатеље из средње Европе да му буду гости, видећу Фица, Орбана, и да чујемо паметног човека Земана како он сагледава ствари. Онда један дан у Београду, па онда идемо у Женеву, а онда очекујем једну велику посету око 5. октобра, ако се то оствари. Очекујем и Ердогана и многе друге после, нећемо да станемо", поручио је председник Вучић из Њујорка.

Председник Вучић борави у Њујорку где је учествовао на седници Генералне скупштине УН.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи