Касаноф: Дијалог Београда и Приштине један од изазова, САД желе напредак

Заменик помоћника америчког државног секретара за Западни Балкан Александар Касаноф изјавио је да Вашингтон жели да види напредак у дијалогу Београда и Приштине о нормализацији односа.

Александар Касаноф, који је на функцији од средине јула, када је заменио Габријела Ескобара, као један од изазова у наредном периоду навео је дијалог Београда и Приштине о нормализацији односа, пише Глас Америке.

"Ту желимо да видимо напредак. САД желе сарадњу са Косовом и Србијом како бисмо увидели на који начин може да се оствари напредак који ће допринети и региону. Постоје два вида перспективе односа Балкана и САД. Један је заснован на наративу, а други на чињеницама. Међу невладиним организацијама постоји наратив да је Србија антизападно оријентисана и руски послушник, а са друге стране је наратив према којем је Србија издала Русију", рекао је Касаноф.

Он је најавио да ће му Београд бити једна од првих станица током посете региону Западног Балкана.

"Истаћи ћу значај блиске сарадње и партнерства. Говорићемо о развоју наших односа, као и о томе докле бисмо желели да иде наше партнерство. Од економских до политичких тема. Објавили смо препоруке и мапу пута о начинима за остварење стратешког партнерства Србије и САД", истакао је Касаноф.

Касаноф је истакао да САД желе да продубе сарадњу са Србијом, оцењујући да је пројекат рударења литијума вишеструко користан.

Додао је да Србија показује велики економски потенцијал, да незапосленост опада, а "систем вредности се мења, поготово у ИТ сектору".

"Грађани Србије су скептични због ранијег приступа САД. Желимо да продубљујемо сарадњу са Србијом, на Западном Балкану и евроатлантском простору. На Западном Балкану постоје савези које САД подржавају, а Србија предводи те иницијативе. Пројекат литијума може да буде веома значајан у смислу нових инвестиција. Помоћи ће Србији, али и другим државама, јер ће повезати економије региона. То је од користи за више страна", рекао је Касаноф.

Он је истакао да Србија треба да настави пут ка "евроатлантском простору" - на обострану корист.

"Бројне су користи тог пута за Србију, али и за евроатланстки простор. То су подручја енергетике, безбедносне сарадње, подршка Украјини, та питања су веома важна за нас и то су начини српске интеграције, али и начини да САД оснаже сарадњу са Србијом", навео је Касаноф.

Званичник Стејт Департмента истакао је да је веома важно да Србија, у сарадњи са Европском унијом и САД, пази да "не дође до повратка национализма".

"Потребно је да будемо на опрезу од таквих сценарија. То би могло да угрози потенцијале сарадње. Партнерство са Србијом и искрен дијалог могу да допринесу превазилажењу тих изазова и остваре визију евроатлантске сарадње", рекао је он.

Касаноф је био политички саветник током Мајданске револуције 2014, као и на почетку рата у Украјини 2022. Он је навео да Сједињене Државе "веома цене подршку Србије Украјини".

субота, 28. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи