Читај ми!

Радови на фарбању моста у Косовској Митровици настављени и данас

На прилазима мосту са северне стране главног моста у Косовској Митровици су и даље припадници италијанских карабињера у два возила, а са јужне припадници локалне полиције. Настављени су и радови. Молери су фарбали ниже бетонске конструкције моста, са којих су отпали малтер и фасада услед зуба времена.

Радови на уређењу спољашности главног моста на Ибру, настављени су и данас.

Молери су фарбали ниже бетонске конструкције моста, са којих су отпали малтер и фасада услед зуба времена. На прилазима мосту са северне стране су и даље припадници италијанских карабињера у два возила, а са јужне припадници локалне полиције.

Радови на уређењу моста почели су последњих радних дана прошле седмице, најавом да ће приштинске централне власти отворити главни мост за саобраћај мимо сагласности Срба и међународних дипломатских мисија, укључујући и војну – Кфор.

Прошле недеље су обављена мерења издржљивости конструкције моста камионима натовареним грађевинским материјалом, са којих се чекају резултати.

Уређење и фарбање моста почело је префарбавањем прилаза са северне стране и трга "Браће Милић" у северном делу Косовске Митровице настањеним Србима, који су се побунили приликом префарбавања заставе Србије и графита са националним садржајем.

Полиција је тада реаговала, ухапсила и више сати испитивала двојицу активиста Александра Арсенијевића и Стефана Вељковића.

Због њиховог хапшења, неколико стотина Срба окупило се испред полицијске станице у северном делу Митровице. Разишли су се пошто су њихови суграђани пуштени.

Пре неколико дана власти у Приштини обавестиле су Кфор да су почеле са инспекцијом стања моста на Ибру у Косовској Митровици, а из међународне војне мисије је саопштено да његове јединице одржавају стално, фиксирано присуство на мосту и настављају да спроводе редовне патроле у ​​околним подручјима како би осигурале стабилност и безбедност, за добробит свих локалних заједница.

"Нећемо оклевати да се позабавимо било којим развојем који може утицати на безбедносно окружење и регионалну стабилност, уз пуно поштовање нашег мандата УН”, наводи се у реаговању.

Истиче се да је став Кфора све време био јасан и доследан, да "све одлуке у вези са отварањем главног моста преко реке Ибар морају бити донете у оквиру дијалога Београда и Приштине уз посредовање ЕУ”.

И пре тврдњи министра унутрашњих послова у Приштини Ђељаља Свећље да ће "мост бити отворен”, и да то зависи "од процене стручњака”, реаговали су амбасадори земаља Квинте, саопштивши да не подржавају једнострано отварање главног моста у Косовској Митровици за саобраћај моторних возила.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер, након састанка са премијером Аљбином Куртијем, медијима је пренео да су амбасадори обавестили премијера Куртија да владе земаља не могу да подрже било какву промену садашњег статуса моста на Ибру.

Главни мост на Ибру у Митровици био је вишедеценијско поприште међуетничких сукоба Албанаца и Срба. Због последица које су претрпели, Срби су против отварања моста за саобраћај. Пролаз мостом омогућен је пешацима, бициклистима и мотористима.

понедељак, 12. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару