Читај ми!

Вучић са македонском председницом у Прохору Пчињском: Сигуран сам да ћемо развијати најближе могуће односе

Председник Србије Александар Вучић дочекао је председницу Републике Северне Македоније Гордану Сиљановску Давкову, у манастиру Светог Прохора Пчињског. Председник је изјавио да је уверен да ће Београд и Скопље развијати најближе могуће односе.

Гордану Сиљановску Давкову су заједно са Вучићем дочекали министар културе Никола Селаковић као и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Немања Старовић.

У делегацији коју предводи македонска председница налази се и потпредседница Собрања Весна Бендевска, потпредседник Владе и министар за односе са заједницама Иван Стоилковић, као и амбасадор Македоније у Србији Никола Тупанчески, као и митрополит кумановско-осоговски Григориј.

После обиласка Цркве Светог Прохора Пчињског, у 12.30 предвиђен је састанак председнице Северне Македоније са председником Вучићем, а затим њихово обраћање.

Вучић је недавно саопштио да ће заједно са Сиљановском Давковом на Илиндан посетити манастир Прохор Пчињски.

''Договорили смо се да на Илиндан заједно посетимо манастир Прохор Пчињски, што ће уједно бити одлична прилика за додатно учвршћивање веза између наша два народа. Искористио сам прилику да уважену колегиницу позовем да посети Србију, како бисмо конкретизовали неке од планова који ће нашу сарадњу подићи на виши ниво'', навео је Вучић 23. јула на Инстаграм налогу после телефонског разговора са председницом Северне Македоније поводом пожара са којима се борила та земља.

Сиљановска Давкова захвалила је на помоћи коју је Србија пружила у гашењу пожара у Северној Македонији, а Вучић је истакао да је ''значај регионалне сарадње управо у томе што једни другима можемо најбоље и најбрже да помогнемо''.

Он је навео да је са Сиљановском Давковом разговарао и о месту Србије и Северне Македоније на агенди проширења Европске уније и међусобној подршци на путу ка Европској унији.

Северна Македонија данас обележава Илиндан - Дан Републике, а ове године се навршава 121 година од Илинданског устанка и 80 година од одржавања Првог заседања АСНОМ-а (Антифашистичког собрања народног ослобођена Македоније).

Манастир Прохор Пчињски налази се на 30 километара јужно од Врања, а 2021. године обележено је 950 година његовог постојања и седам векова од упокојења краља Милутина, који га је у 14. веку обновио.

петак, 02. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару