Вучевић о литијуму: Овде живе наши родитељи и наша деца, ништа неће бити рађено док не добијемо гаранције струке

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да се литијум неће ископавати ако се не буду добиле гаранције струке да није угрожено здравље људи и животна средина. Овде живе наши родитељи и наша деца, нико није злурад да ради нешто на штету државе, поручио је Вучевић. Очекује да ће у Скупштини бити усвојена Декларација о заједничкој будућности српског народа, али не консензусом.

Посао председника Републике и Владе није да водимо рачуна о једном страном интересу, већ о држави и нашим грађанима, рекао је премијер Милош Вучевић говорећи о литијуму.

"Ништа се неће радити док се не добију гаранције од струке - домаће, европске, светске, да није угрожено здравље људи и животна средина. Тачка. Ништа се неће радити. Не постоји ни једна дозвола у овом тренутку да се ради рударење", поручио је премијер Вучевић.

Истиче и да "нико није луд да ради било шта против сопствене државе и сопствених грађана".

"Нико није блесав, луд, злонамеран, злурад да ради против своје државе. Па ми живимо у овој држави. Дишемо исти ваздух, пијемо исту воду. Живе нам овде и родитељи и деца. Немамо резервне положаје, немамо друге државе. Нико неће радити ништа против сопствене државе", рекао је Вучевић.

Наводи и да треба да искористимо потенцијале које имамо да се развијамо, да будемо снажни, да из тога имамо више пара да улажемо у инфраструктуру, у животни стандард, у здравство, војску, спорт, културу.

"Ја стварно мислим да је то наша шанса. И понављам, ништа неће бити рађено док се не буду добиле гаранције од струке, не од политике", навео је Вучевић.

О референдуму

Вучевић је подсетио да је председник Александар Вучић јуче у Паризу рекао да је држава, по питању литијума, спремна да организује референдум.

"Да се грађани Србије одлуче о томе да не испадне да је неко нешто наметао. Референдум не о копању или заштити државе, него референдум о томе да ли желимо да искористимо природне ресурсе које имамо или не желимо. Да ли желимо да будемо економски развијени или мислимо да то не треба да се користи за даљи напредак државе Србије. То је легитимно да буде питање", навео је.

Премијер је уверен да би грађани Србије подржали њен развој, било да се ради о Лозници, западној Србији или целој земљи.

Позив институцијама да буду у истом фронту

У Скупштини Србије расправља се о 60 тачака дневног реда, између осталог и о Декларацији о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа. Вучевић сматра да би усвајање тог документа било снажна порука да су, без обзира не то којој странци припадају, народни посланици сабрани када је о том питању реч.

“Ово је одговор државе, кад кажем одговор – припрема активности државе на све оно што се дешава и што је нека предикција шта може да се деси у народном периоду. Имамо константан напад на Србе на Косову и Метохији, имамо константне притиске на Србију по питању КиМ, имамо у континуитету покушаје ревизије Дејтонског споразума искључиво науштрб Републике Српске и њених надлежности, имамо оспоравање националних права нашег народа у региону у одређеним државама“, рекао је Вучевић.

Сматра да је то један позив да све институције, установе и појединци, САНУ, Матица српска, црква буду у једном фронту, за очување националног идентитета.

Вучевић очекује усвајање Декларације, али не консензусом

Истиче да су Република Србија и Република Српска, не угрожавајући било кога и не оспоравајући ниједну државу у том документу дефинисале своје националне циљеве у заштити националног идентитета, културе, духовности.

“Нажалост, колико сам у ова три дана рада у Народној скупштини стекао утисак, неће бити усвојен консензусом. Очекујем, наравно, усвајање јер постоји политичка већина, али неке странке сматрају, неки људи, појединци сматрају да то није битно. Иако сам ја замолио народне посланике да изађу из тих страначких шињела или униформи, дресова и да, бар по питању ове декларације, пробамо да будемо јединствени, била би то снажна порука“, навео је премијер.

Цело гостовање премијер Вучевића можете погледати у видеу на почетку тескта

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару