Станић: Пољопривредни производи се значајно ослобађају царина у трговини са Египтом

Потписан је низ билатералних споразума и меморандума између Србије и Египта у различитим областима на пољу инвестиција, трговине, високог образовања, рада, културе. Бојан Станић из Привредне коморе Србије каже да је најзначајнији споразум о слободној трговини. Око 16.000 производа ће се увозити и извозити између две земље без царина. Станић каже да се пољопривредни производи значајно ослобађају царина, док ће се код индустријских производа ићи на период од 10 година прилагођавања.

На пословном форуму Србија - Египат је око 60 представника компанија из Србије. Споразум ће привредницима из Србије омогућити пословне шансе на афричком тлу.

Бојан Станић из Привредне коморе Србије каже за РТС да је најзначајнији споразум о слободној трговини, а ради се на диверзификацији спољне трговине Србије, имајући у виду да смо ми највише орјентисани на тржиште ЕУ, али тамо је ниска тражња.

"Ми верујемо да то није само што се трговине тиче, него да ће и наше фирме да отворе своја постројења у Египту, који је веома значајна афричка привреда“, рекао је Станић. 

Споразум обухвата око 16.000 производа који ће се увозити и извозити између две земље без царина.

Према Станићевим речима, што се тиче пољопривредних производа значајно се иде на ослобађање царина, док ће се код индустријских производа ићи на период од 10 година прилагођавања.

Додаје да је египатско тржиште у развоју и да наши производи самим тим могу да буду конкурентни.

Станић каже да је досадашња размена са Египтом релативно скромна, прошле године је било неких 88 милиона размене, али ако се погледају слични споразуми који су до сада потписивани увек је долазило до наглог раста размене, што се очекује и са Египтом.

Египатско тржиште ће бити веома занимљиво за оне који производе воће. Станић каже да ће воће које се код нас производи лакше извозити, али да ће и воће које се производи у Египту бити јефтиније.

"Египат је огромна земље, има много минералних ресурса које извози - енергенти, фосфати, соли. Производи који се увозе у Србију користиће као импути за даљу прераду код нас и доприносе мањим трошковима производње и повећавају конкуретност наше привреде“, каже Станић.

Објашњава да када инвестирате на територију Египт, вама је доступно целокупно афричко тржиште, које није развијено а које има повећање броја становника.

Са потписаним споразумима Станић каже да из Египта можемо добити средње и ниже квалификовану радну снагу за пољопривреду, грађевину саобраћај...

недеља, 28. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару