Читај ми!

Приштина о неуспелом референдуму: Срби нису искористили своје право

Приштинска влада саоптштила да је јучерашњи референдум на Северу КиМ показао да нема воље за сменом актуелних председника четири северне општине, те да настављају сарадњу са онима који се већ налазе на тој функцији. Званичници централних институција у Приштини оценили су да житељи нису искористили прилику за смену председника општина и оптужили Српску листу и власт у Београду да су “вршили притисак” на бираче.

Председница привремених институција у Приштини Вјоса Османи каже да на јуче одржаном референдуму грађани "углавном нису искористили прилику" да смене градоначелнике четири српске општине на северу Косова и Метохије.

“Нажалост, то се углавном догодило услед притисака из Београда, који је вршила Српска листа и нелегалних криминалних структура. Србија се још једном незаконито умешала у изборни процес друге земље. Вучић је још једном прекршио реч коју је дао међународним партнерима”, тврди Вјоса Османи.

Наводи и да су институције у Приштини “још једном доказале разборитост, организованост и пуно поштовање закона и устава, нудећи свим заједницама, без разлике, могућност да саме изаберу коме желе да служе”.

Затражила је од Европске уније да укине мере уведене Приштини због ескалације ситуације на северу Косова.

Влада у Приштини: Обавеза исупњена, настављамо сарадњу са актуелним председницима

Влада у Приштини тврди да је са своје стране испунила обавезу према грађанима, који су, како наводе, показали да нема воље за смену председника општина Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Северна Митровица.

"Свесни смо прилика у четири општине на северу Косова, а посебно великог притиска власти Београда на грађане, косовске Србе у овим општинама. Резултати јучерашњег гласања показују да нема воље за сменом актуелних председника”, наводи се у реаговању владе Аљбина Куртија.

Истичу да је испуњена обавеза и из споразума са ЕУ за деескалацију ситуације на Северу.

“Према томе, после јучерашњег гласања, време је да неправедне мере према Косову коначно буду уклоњене”, сматрају у влади и констатују да је процес завршен без иједног инцидента.

Косовски премијер Аљбин Курти тврди да је влада у Приштини предузела све како би омогућила нови процес гласања.

"Годину дана након што су бојкотовани локални избори у четири северне општине на Косову, што је довело до тога да се изаберу градоначелници са ниским одзивом бирача, организовали смо гласање за опозив. Наша влада је предузела сваки неопходан корак да омогући гласање“, навео је Курти у објави на друштвеним мрежама и додао да су оба процес наишла на бојкот.

Констатовао је да током јучерашњег процеса није постигнут минимални законски праг за повлачење председника општина.

Америчка амбасада: Српски политичари се повукли од могућности смене градоначелника

Амбасада САД у Приштини изразила је жаљење због повлачења Српске листе и политичара косовских Срба од могућности смене председнике општина у северном делу Митровице, Лепосaвићу, Звечану и Зубином Потоку.

"Став САД је јасан и непромењен: подржавамо разнолику, инклузивну, мултиетничку демократију Косова и слободне, поштене и легитимне изборе који је подржавају. У складу са својим законским захтевима, Косово је 21. априла одржало гласање за опозив градоначелника у четири општине на северу Косова. Ово гласање је затражено као резултат успешних иницијативних напора грађана у оквиру постојећег правног оквира и потврђено од стране Централне изборне комисије“, рекао је у недељу портпарол америчке амбасаде.

У четири општине на северу Косова и Метохије власти у Приштини организовале су референдум о смени градоначелника албанске националности. На функцију су дошли уз подршку свега неколико процената бирача на изборима прошле године које су Срби бојкотовали. На јучерашњем изјашњавању гласала су свега 253 грађанина од 46.556 уписаних бирача.

Челници Српске листе позвали су на бојкот гласања, иако су првобитно подржали петицију за смену председника општина. Српска листа је истакла да надгледања гласања камерама нема ни у закону ни у досадашњој пракси на КиМ.

Нагласили су и да је нереалан број бирача у бирачким списковима, јер је као последица тортуре власти у Приштини дошло до значајног исељавања Срба са севера.

понедељак, 20. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара