Вучић примио акредитивна писма амбасадорâ Индије, Туниса и Кине

Председник Србије Александар Вучић примио је акредитивна писма новоименованих амбасадорки Индије и Туниса, Шубдаршини Трипати и Имен Лажили Амари, и амбасадора Народне Републике Кине Ли Минга. У сусретима са новоименованим амбасадорима захвалио је што њихове земље подржавају суверенитет и територијални интегритет Србије.

Председник Вучић пожелео је амбасадорки Индије успешан рад и пријатан боравак у нашој земљи, наводи се у саопштењу председника Србије. Том приликом, председник Вучић је истакао да Србија остаје чврсто опредељенa за даље унапређење свеукупне сарадње са Републиком Индијом, коју види као важног партнера и великог пријатеља.

Председник Вучић je поздравио досадашњи ангажман индијских компанија у Републици Србији и изразио очекивање да ће њихов успех охрабрити и друге да препознају Србију као погодну дестинацију за улагање.

Током разговора, председник Вучић је честитао национални празник Индије – Дан рођења Махатме Гандија, који су Уједињене нације прогласиле за Међународни дан ненасиља, истакавши да су његове визионарске идеје уткане и у основне принципе Покрета несврстаних земаља, што су уједно темељи дугогодишњег пријатељства и сарадње наше две државе.

Председник Вучић је изразио захвалност Републици Индији на принципијелној подршци очувању суверенитета и територијалне целовитости Републике Србије.

Амбасадорка Трипати је рекла да је дошла у Србију одлучна да српско-индијско пријатељство подигне на виши ниво, с обзиром на велике могућности за сарадњу у области фармацеутике, ИТ сектору, филмске индустрије и другим.

Такође, председник Вучић је замолио амбасадорку Трипати да пренесе поздраве председници Мурму и премијеру Модију, коме је упутиo и позив за посету Републици Србији.

Вучић са новоизабраном амбасадорком Туниса

Председник Вучић примио је акредитивна писма и новоименоване амбасадорке Републике Тунис Имен Лажили Амари и изразио уверење да ће својим радом дати значајан допринос јачању билатералне сарадње у свим сегментима.

Пожелевши добродошлицу амбасадорки Амари, председник Вучић је поновио посвећеност Србије пријатељским односима са Тунисом, утемељеним на међусобном разумевању, уважавању, подршци и заједничким вредностима.

Председник Вучић је изразио захвалност властима Туниса на доследном ставу да поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и посебно, с тим у вези, нагласио значај подршке у међународним организацијама.

Амбасадорка Амари је пренела пријатељску поруку председника Саједа и истакла да јој је велика част да своју земљу представља у Србији, те навела да се нада да ће допринети додатном развоју свеукупне сарадње Србије и Туниса.

Саговорници су у разговору издвојили неколико области са великим могућностима за сарадњу, попут пољопривреде, прехрамбене индустрије, туризма и ИКТ, чему ће допринети и закључење Споразума о слободној трговини, о коме се тренутно преговара.

Пријатељски односи са Кином

Председник je примио акредитивна писма новоименованог амбасадора Народне Републике Кине Ли Минга и пожелео му срдачну добродошлицу, уз уверење да ће својим радом и посвећеношћу дати значајан допринос даљем развоју свеукупне сарадње наших двеју земаља.

Председник Вучић је овом приликом новом амбасадору честитао Дан оснивања НР Кине, уз најбоље жеље за даљи напредак земље, чији досадашњи импресивни резултати представљају мотивацију и Србији да у својим оквирима настави са снажним развојем. У том контексту, председник Вучић је посебно истакао заслугу кинеских инвестиција за приредни раст наше земље.

Председник Вучић је констатовао да амбасадор Ли преузима дужност у години у којој се обележава 10 година од иницијативе председника Си Ђинпинга "Појас и пут“, која промовише мир и сарадњу, уз поштовање принципа једнакости свих земаља. С тим у вези је истакао велики значај који за нашу земљу има предстојећа посета Пекингу и учешће на Трећем форуму, којом приликом ће бити закључен велики број билатералних споразума између Србије и Кине.

Председник Вучић је поновио посебну захвалност Кини на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије, у исто време изразивши подршку Србије политици ''једне Кине''.

Амбасадор Ли је поручио да Кина у Србији види поузданог партнера у Европи, чији се односи заснивају на три стуба: стратешком лидерству, историјском пријатељству и економској сарадњи.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару