Читај ми!

Орлић и Стевандић потписали Меморандум о формирању Парламентарног форума Република Србија–Република Српска

Председник Народне скупштине Владимир Орлић састао се са председником Народне скупштине Републике Српске Ненадом Стевандићем. Потписали су Меморандум о формирању Парламентарног форума Република Србија–Република Српска, за који су се сагласили да има историјски значај за даљу сарадњу и додатно повезивање нашег народа.

Током састанка Орлић и Стевандић разговарали су о бројним актуелним питањима, укључујући и тренутну ситуацију у Босни и Херцеговини и Републици Српској, саопштила је Народна скупштина.

Они су заједнички истакли важност доследног поштовања свих одредби Дејтонског споразума, а Орлић је поновио став Републике Србије да је увек спремна да подржи оно што долази као резултат договора два ентитета, односно три конститутивна народа, али да никада не може да прихвати било какво наметање решења која долазе "споља“.

"Разговарали смо и о тешкој ситуацији за српски народ на Косову и Метохији, која долази као последица отвореног терора који спроводи Аљбин Курти, који својом великоалбанском политиком не само да представља највећу опасност за мир у региону, већ је себе ставио у активну улогу уништитеља сваког дијалога“, рекао је Орлић.

Додао је да ће о тим важним питањима председник имати разговоре са бројним званичницима на Генералној скупштини Уједињених нација у Њујорку.

"Желимо данас као председници два парламента да заједнички пошаљемо најснажнију подршку председнику Александру Вучићу и нашој државној делегацији, за борбу коју води за заштиту наших државних и националних позиција. На ту борбу је наш народ, како у Републици Србији, тако и у Републици Српској и свуда где живи, увек истински поносан“, нагласио је Орлић.

Стевандић је навео да се потписивањем Меморандума формира заједничко тело, које ће чинити народни посланици двеју народних скупштина и који ће годишње заседати најмање два пута, те усвајати акте које ће слати у оба парламента.

"Ово је и суштински и формално највећи и најозбиљнији документ који потписујемо и који није усмерен ни против кога, јер нема никакве друге конотације сем сарадње, развоја, неговања заједничких вредности, културе, традиције, али и подршке једни другима на заштити како територијалног интегритета Републике Србије, тако и Дејтонског интегритета и капацитета и осталих надлежности Републике Српске“, рекао је Стевандић.

Председник Народне скупштине Републике Српске искористио је прилику да у своје име и у име председника Додика, изрази захвалност Орлићу и председнику Александру Вучићу, наводећи да је достигнут највиши облик сарадње законодавних тела, које ће по први пут доносити заједничке закључке и препоруке, а имаће и свој Пословник о раду.

Два председника потписала су Меморандум о формирању Парламентарног форума Република Србија–Република Српска. Потписници су нагласили значај потписивања Меморандума, за који су рекли да представља историјски значајан документ, јер на потпуно нов и свеобухватан начин повезује два парламента.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару