Читај ми!

Марковић о 11. септембру: Највећи пораз Америке, али нису извукли поуку

На данашњи дан, пре 22 године, у самоубилачком нападу отетим авионима на Светски трговински центар у Њујорку и зграду Пентагона у Вашингтону погинуло је око 3.000 људи. Историчар Предраг Марковић каже да је то био напад на само срце Америке, али и њихов највећи пораз у историји.

Предраг Марковић наводи да је напад 11. септембра догађај који је променио свет, али пре свега Америку.

"То је највећи пораз у историји Америке. Више људи је погинуло тог 11. септембра него у нападу на Перл Харбор. Пре 11. септембра, Перл Харбор је био највећи ударац и највећа траума за америчко осећање о својој неповредивости", додаје Марковић.

Истиче да Америка, за разлику од европских земаља, никада није нападана ни окупирана.

"Овај напад на само срце Америке, на срце Њујорка – јужни Менхетн и на срце војне власти – Пентагон, је показао рањивост Америке и окончао период у којем је Америка била једина и нерањива сила", поручује Марковић.

"Очигледно нису извукли поуку"

Навео је да је друга последица тога и важна поука, за коју каже да Американци вероватно нису извукли, а то је "шта се дешава када се праве трули компромиси са терористима".

"Бин Ладен је њихово чедо, они су организовали његов одлазак у Авганистан, они су финансирали и обучавали талибане у Авганистану и муџахедине. И тај њихов питомац им је овако вратио. Они на Косову праве сличну ствар, подржавају један зликовачки режим, подржавају организације које су биле по њиховим речима терористи пре него што су постали најбољи пријатељи са Американцима и очигледно нису извукли поуку да није добра ни за Америку сарадња са терористима", истиче Марковић.

Указује да је након тог 11. септембра Америка кренула у крсташки рат.

"Ирак нема никакве везе са исламским фундаметализмом, напротив Садам Хусеин је био велики противник исламиста. У жељи да се некоме освете, они су измислили причу о оружју за масовно уништење у Ираку и напали су једну земљу која није била симпатична и чији режим је био врло суров, али показали су као и на Косову да они знају да сруше, а не знају да изграде. Сршили су Ирак и нису га још изградили као нормалну и функционалну земљу", додаје Марковић.

Наводи и да је "на Авганистан потрошено више средстава него што кошта Авганистан".

"Они за те паре које су потрошили су могли сваком Авганистанцу да купе кућу, а људи у папучама и пиџамама су отерали Американце прошле године", каже Марковић.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару