Читај ми!

Дачић: Имамо 700 милиона долара трговинске робне размене са АСЕАН-ом, очекујемо да буде преко милијарду

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Србија као један од приоритета у претходном периоду поставила приступање регионалним иницијативама, а једна од њих је приступање Уговору о пријатељству са АСЕАН-ом. Имамо око седамсто милиона долара трговинску робну размену са АСЕАН-ом, очекујемо да би у овој години и следећој то могло да буде више од милијарду долара, поручује Дачић.

Ивица Дачић наводи да никада није постојао консензус, као и да су се први пут ове године све земље АСЕАН-а изјасниле позитивно.

"Ја сам данас потписао тај приступни инструмент. Србија је 52. земља која је то потписала", додао је Дачић.

Указао је да су, између осталог, све велике силе приступиле уговору, укључујући САД, Русију, па чак и ЕУ као организацију.

"Ми смо каскали за нечим што су други већ одавно урадили. Зашто је важно – од десет држава шест није признало Косово, а ја мислим да су неки признали јер ми нисмо били довољно присутни у региону. Реч је о државама које имају шестсто милиона становника, више хиљада милијарди долара БДП-а заједно. Имамо око 700.000.000 долара трговинску робну размену са АСЕАН-ом, очекујемо да би у овој години и следећој то могло да буде више од милијарду долара", поручио је Дачић.

Истакао је да је за нас ово битан механизам да будемо присутни и на економском плану и у култури, али да су најважније политичке теме.

"То су пријатељске земље још из времена Тита и Покрета несврстаних. Индонезија има триста милиона становника… Све су то земље које су изузетно велике, ово је велики корак", додао је Дачић.

Поручује и да то не утиче на наше основно опредељење – европске интеграције, као и да то није у супротности са оним што је данас потписано.

"Ово је приступање њиховом уговору, ми нисмо држава чланица", истакао је Дачић.

Говорећи о односу Србије према рату у Украјини, Дачић каже да је показатељ колико је политика Србије била исправна и то што већина земаља од десет чланица АСЕАН-а осудила агресију, али није увеле санкције. 

"Све ове земље су осудиле кршење територијалног интегритета Украјине, али већина тих земаља није увела санкције Русији. Једноставно имају неке своје интересе и поглед на свет и сви су овде присутни на самиту АСЕАН-а, веома често долазе председници Америке, Русије, Кине. Зато мислим да је Србија овим много добила. Први пут смо присутни и бићемо стално присутни на оваквом догађају", закључио је Дачић.

уторак, 20. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару