Читај ми!

ПРЕДИЗБОРНЕ АКТИВНОСТИ, ДАН 19

РИК прогласио листу "Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи"; Мали: Бира се између две политике; Алексић: Залажемо се за бољи живот

Деветнаести дан кампање за локалне и парламентарне изборе у Србији. РИК је до сада прогласио 11 листа. Покрајински избори су расписани нешто касније, тако да странке и на том нивоу сакупљају потписе. ПИК до сада прогласио четири листе.

РИК прогласио изборну листу Народне странке “Сигуран избор. Озбиљни људи“

Републичка изборна комисија прогласила је на вечерашњој седници изборну листу Народне странке "Сигуран избор. Озбиљни људи" за предстојеће парламентарне изборе 17. децембра.

Ту листу, која ће на изборима наступити под редним бројем 11, подржало је 11.904 грађана правно ваљаним потписима.

Носилац листе Народне странке је Вук Јеремић, уз Синишу Ковачевића, Санду Рашковић Ивић, Владимира Гајића и Марину Липовац Танасковић.

Странке и коалиције изборне листе могу предати до 26. новембра.

Опширније Краће

ГИК одбацио приговор на решење о проглашењу изборне листе Руска странка - Словодан Николић

Градска изборна комисија одбацила је, као неблаговремен, приговор Коалиције Србија против насиља, против решења Градске изборне комисије о проглашењу изборне листе Руска странкаСловодан Николић.

ГИК је данас одржао осму седницу, на чијем су почетку усвојени записници са 6. и 7. седнице ГИК-а.

Опширније Краће

Зукорлић: Имамо формулу за бошњачко јединство

Председник Странке правде и помирења Усаме Зукорлић са предизборног скупа "Уједињени за правду" у Дортмунду поручује да има формулу за бошњачко јединство.

"А она гласи, открићу тајну - доминацијом и побједом Странке правде и помирења... Нашу странку смо реформисали и испројектовали да у њу може стати наш цијели народ", рекао је Зукорлић.

Опширније Краће

Алексић у Лесковцу: Можемо да се изборимо за нормалан и бољи живот

Један од носилаца листе "Србија против насиља" и председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић разговарао је са грађанима у Лесковцу и рекао да се та коалиција залаже за бољи живот у Србији и да грађани у њој имају партнера.

"Грађани Србије морају да схвате да је у нашим рукама све, 17. децембра ове године можемо да се изборимо за нормалну Србију, да се изборимо за нормалан и бољи живот", рекао је Алексић, наводи се у саопштењу Народног покрета Србије.

Додао је да после мајских трагедија нико у Србији нема право да окреће главу од дешавања у земљи и да се то тиче свих нас.

Опширније Краће

Марина Липовац Танасковић: Народна странка је сигуран избор за очување породичних вредности

Потпредседница Народне странке и кандидаткиња на листи “Сигуран избор. Озбиљни људи“ Марина Липовац Танасковић изјавила је поводом 20. новембра, Светског дана детета, да би деци сваког дана требало посветити више пажње, љубави и поштовања како би одрасла у самосталне, одговорне и самопоуздане људе.

"Народна странка је сигуран избор за очување породичних вредности. Породица и породичне вредности требало би да буду у темељу нашег друштва“, рекла је Марина Липовац Танасковић, а пренела је Народна странка.

Марина Липовац Танасковић је истакла да се у Србији мора прекинути тренд "беле куге“ како би се до 2030. године стигло до позитивног природног прираштаја.

Опширније Краће

Обрадовић: Уложити много већа средства у српску пољопривреду

Делегација Националног окупљања посетила је пољопривредно газдинство Добривоја Петровића у селу Здравчићи код Пожеге.

Председник Двери Бошко Обрадовић је том приликом рекао да предивни крајеви попут тог не могу опстати ако држава не помогне и да свака држава у свету субвенционише и подржава село и људе који ту желе да остану, као и оне које желе да се врате на село и баве пољопривредом.

"Једино наша држава не ради довољно по том питању и увек јој је нешто прече“, истакао је Обрадовић.

"Са Националним окупљањем, односно Дверима и Заветницима, српско село и домаћи пољопривредник ће бити најпречи за државу“, закључио је председник Српског покрета Двери.

Опширније Краће

Бајатовић у Новом Саду: СПС се залаже за повратак достојанства раднику и сељаку

Душан Бајатовић је у Новом Саду на свечаној конвенцији коалиције Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије и Зелених Србије рекао да национални интерес нема цену, а да Србија и Косово имају вечну и нераскидиву везу која је, како каже, део наше душе и нашег идентитета, баш као што је и Република Српска.

"Зато јеполитика СПС-а политика подршке свим Србима без обзира где живе", нагласио је Бајатовић.

Истакао је да СПС водио одговорну политику у којој не жели да напусти своја традиционална пријатељства, али да у исто време постоји јасна свест о последицама санкција.

"Српски народ дефинише достојанство, а народ који зна шта хоће, немогуће је победити", нагласио је Бајатовић.

"После 5. октобра наметнут нам је неолиберални капитализам, са идејом да се уништи породица, здравствени систем, образовни систем, да се људи осиромаше и отуђе. Зато не смемо да дозволимо повратак оних који су Србију осрамотили и уназадили", рекао је Бајатовић.

Истакао је да се Социјалистичка партија Србије залаже за повратак достојанства раднику, сељаку, пољопривреднику и предузетнику.

"Социјалистичка партија се залаже за повратак правих вредности у којима је јасно дефинисана улога породице, родитеља и деце у складу са моралним, природним и људским начелима. СПС се бори да сачува традицију, историју, веру, културу и достојанство! Уставом Републике Србије гарантује се достојанство сваког грађанина и зато Социјалистичка партија ради на повратку онога што је многима у транзицији одузето", рекао је Бајатовић.

Бајатовић је објаснио да праведнија расподела друштвеног капитала значи да ће они који су богати морати да одвоје више за оне који имају мање.

"СПС је партија часних и поштених људи који верују и чувају своју државу", закључио је Душан Бајатовић на предизборној конвенцији у Новом Саду.

Фото: СПС
Опширније Краће

Владимир Штимац подржао изборну листу "НАДА за Србију"

Бивши кошаркашки репрезентативац Владимир Штимац подржао је изборну листу "НАДА за Србију".

"Желим да се чује глас народа у скупштини и то ми је важно јер и сам потичем из народа. Одлучио сам да станем уз Милоша Јовановића и листу НАДА за Београд и НАДА за Србију, јер су нам се идеали поклопили и визија развоја спорта у држави и граду. Јако сам срећан што ћемо бити на заједничкој листи, при чему сам ја на њој као нестраначка лочност", каже Штимац.

Опширније Краће

Мали и Видовићева на Бежанијској коси: Грађани бирају између две политике

Представници листе "АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Србија не сме да стане" Синиша Мали и Весна Видовић разговарали су са грађанима Бежанијске косе.

Усагласили су се да грађани на предстојећим изборима бирају између две политике. Кажу да је са једне стране политика економског раста и развоја, а са друге стране политика прошлости, када су "фабрике биле затваране и када је народ остајао без посла".

Према речима Синише Малог, пред грађанима су судбоносни избори на којима одлучују о будућности Србије.

"Народ је наша снага и народ нам даје ветар у леђа да наставимо да развијамо нашу Србију", рекао је Мали.

Видовићева сматра да је СНС одговорном политиком променила лице Србије.

"Улили смо наду у сваку кућу, вратили смо национални понос и веру да смо довољно добри да сами градимо и стварамо Србију, баш онакву какву желимо", нагласила је Весна Видовић.

Опширније Краће

Шешељ: Уместо странцима субвенције српским привредницима

Заменик председника Српске радикалне странке и кандидат за народног посланика у Скупштини Србије Александар Шешељ изјавио је да брига о домаћим привредницима мора да буде приоритет.

"Ми хоћемо да представимо и алтернативни економски програм, алтернативну економску политику, да новац који се одваја за стране компаније, на име субвенција по радном месту, усмеримо на нашу домаћу привреду, да развијамо нашу домаћу привреду", рекао је Шешељ у разговору са грађанима Обреновца.

Шешељ је додао да СРС жели да обезбеди бољи положај и микро и малих и средњих предузећа у Србији, како би они били конкурентнији и у матичном тржишту и у иностранству, саопштила је Српска радикална странка.

Опширније Краће

Републичка изборна комисија прогласила је 11 листа: "Александар Вучић – Србија не сме да стане", "Ивица Дачић премијер Србије", "Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка", изборну листу коалиције Српског покрета Двери и Српске странке Заветници "Национално окупљање – државотворна снага", листу "Др Милош Јовановић – НАДА за Србију", листу Савеза војвођанских Мађара, листу коалиције "Србија против насиља", листу "Усаме Зукорлић – Уједињени за правду – СПП–ДСХВ", листу "СДА Санџака Др Сулејман Угљанин", листу "Заједно за будућност и развој - Коалиција за мир и толеранцију" и листу "Народна странка - Сигуран избор. Озбиљни људи“.

Ванредни парламентарни избори расписани су за 17. децембар. Истог дана биће одржани и локални избори у 65 градова и општина, као и покрајински избори.

Покрајински избори расписани су у четвртак 16. новембра. ПИК је прогласио изборну листу "Александар Вучић - Војводина не сме да стане".

Проглашена је и листа Ивица Дачић – премијер Србије, затим листа Др Војислав Шешељ - Српска радикална странка, као и листа Руска странка - Срби и Руси браћа заувек!.

Локални избори биће одржани у: Београду, Kрагујевцу, Kраљеву, Kрушевцу, Новом Пазару, Пироту, Врању, Лесковцу, Лозници, Прокупљу, Смедереву, Шапцу.

Биће одржани и у општинама: Брус, Варварин, Велика Плана, Велико Градиште, Владимирци, Владичин Хан, Власотинце, Гаџин Хан, Голубац, Деспотовац, Димитровград, Дољевац, Жабари, Жагубица, Житорађа, Kнић, Kоцељева, Kрупањ, Kуршумлија, Kучево, Лапово, Лебане, Љиг, Љубовија, Мали Зворник, Мало Црниће, Медвеђа, Мерошина, Осечина, Параћин, Петровац на Млави, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ражањ, Рача, Рековац, Сокобања, Топола, Трговиште, Трстеник, Ћићевац, Ћуприја, Уб, Црна Трава, Александровац, Бабушница, Баточина, Бела Паланка, Блаце, Богатић и Бојник.

Пошто ће локални избори бити одржани истог дана када и парламентарни, Законом о локалним изборима предвиђено је да се гласа на истим бирачким местима, а гласање спроводе исти бирачки одбори.

Изборне листе и за парламентарне и за локалне изборе подносе политичке странке, коалиције политичких странака, као и групе грађана.

Да би изборна листа на парламентарним изборима била проглашена, потребно је прикупити 10.000 оверених потписа грађана који подржавају листу, док је за мањинске странке довољно 5.000 потписа.

За проглашење изборне листе на локалним изборима потребно је да листу својим потписима подржи од 200 до 3.000 бирача, у зависности од броја регистрованих бирача у јединици локалне самоуправе на дан расписивања избора.

Бирач потписом може подржати само једну изборну листу, која мора бити оверена код јавног бележника, у општинској и градској управи или суду.

Изборне листе могу се поднети до 26. новембра, односно 20 дана пре одржавања избора.

Сви грађани могу потпуно бесплатно да електронски поднесу захтев за упис или промену података у бирачком списку на порталу "е-Управа".

Бирачи који имају боравиште у иностранству могу поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији.

РИК је одлучио да ће гласачки листићи за избор посланика бити боје светла кајсија, док ће контролни листићи бити плави.

недеља, 03. децембар 2023.
4° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке