Осуђене вехабије из Новог Пазара

Судско веће Посебног одељења Окружног суда у Београду осудило је 12 новопазарских вехабија на више од 60 година затвора за удруживање ради противуставне делатности, тероризам и планирање убиства главног муфтије Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића. Првооптужени Сенад Рамовић осуђен на 13 година затвора.

Вођа групе новопазарских вехабија, првооптужени Сенад Рамовић осуђен је, у Специјалном суду, на 13 година затвора због кривичних дела удруживања ради противуставне делатности, тероризма и недозвољеног држања оружја и експлозива.

На казне затвора од осам година осуђени су Јасмин Смаиловић и Аднан Хот. Фуан Хоџић је добио седам година и шест месеци затвора, а на по седам година осуђени су Мирсан Прентић и Ерхан Смаиловић.

Трогодишње затворске казне добили су Сенад Вејселовић и Вахид Вејселовић. На по две године и шест месеци осуђени су Хусеин Чуљак, Алдин Пулић и Дамир Бербо а шест месеци затвора добио је Бекта Мемић.

Мехмедин Кољшин и Сафет Бећировић су ослобођени оптужбе, док се против Неџада Мемића води одвојен поступак.

У Специјалном тужилаштву за организовани криминал новинарима је речено да Тужилаштво неће коментарисати неправоснажну пресуду.

Поред наведених, ова група је оптужена и за планирање убиства муфтије Муамера Зукорлића, за планирање напада на џамију у Новом Пазару и на полицијску станицу у том граду.

Судија Милан Ранић указао је, образлажући пресуду новопазарским вехабијама, да је током суђења доказано да су окривљени планирали терористичке акте крајем 2007. и почетком 2008. године, с великом количином наоружања како би изазвали страх и несигурност код грађана, као и да су намеравали да убију главног муфтију Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића.

Вехабије су планирале да Рамовић, Хот и Хоџић гађају џип у коме је био Зукорлић, као и да су планирали напад на полицијску станицу у Новом Пазару, али су од свега одустали јер је наишло полицијско возило, навео је судија Ранић.

Групи вехабија се терет ставља и формирање кампа за војну и терористичку обуку на планини Нинаји код Новог Пазара.

Рамовић је на обранцима планине Нинаје изабрао неприступачна места где су сакривене велике количине оружја, хране и лекова, нагласио је Ранић, истакавши да су на тај начин створили моћ једног пешадијског вода и били оспособљени за специјална терористичка, инжењеријска и противпешадијска дејства и противтенковску борбу.

Број коментара 38

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару