Настављено суђење Тачију и другим бившим лидерима тзв. ОВК, суђење поново затворено за јавност

У Специјализованим већима у Хагу настављено је суђење бившим лидерима такозване ОВК, Хашиму Тачију, Јакупу Краснићију, Реџепу Сељимију и Кадрију Веселију, сведочењем 44. сведока Тужилаштва.

Идентитет сведока је заштићен и објављен је на сајту Специјализованих већа под бројем W04325, а суђење је поново затворено за јавност.

Специјализовано тужилаштво саопштило је раније да има више од 300 сведока који ће дати изјаве током овог судског поступка.

Тачи, Весељи, Краснићи и Сељими оптужени су за прогон на политичкој и етничкој основи, затварање, незаконито хапшење и притварање, друге нехумане поступке, окрутно поступање, присилни нестанак, мучење и убиства, у периоду од марта 1998. до септембра 1999. године на више места на КиМ, као и у Кукешу и Цахану, на северу Албанији.

Та кривична дела квалификована су као злочини против човечности и ратни злочини.

Тзв. ОВК је током 1998. и 1999. године извршила бројне злочине, убиства и отмице над припадницима војске и полиције тадашње Југославије, Србима и другим неалбанцима, као и Албанцима који нису прихватили да буду њени помагачи или припадници.

У међувремену адвокати Грегори Кихо и Џо Ридер и њихови правни тимови поднели су захтев за повлачење са случаја Хашима Тачија пред Специјалним судом у Хагу, због "неиспуњавања обавеза бившег председника Косова и лидера ОВК" према њима.

Према уредби, када буде именована следећа група одбране, претходни адвокати морају да наставе сарадњу у року од највише 45 дана од тренутка када се именују нови правни заступници, а напомиње се да Тачи може и сам да се брани пред судом, као и да је могуће да му Специјализована већа доделе правног заступника, уколико нема довољно финансијских средстава да плати адвоката.

петак, 24. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије