Читај ми!

МУП: У међународној акцији ухапшено 160 особа, заплењено оружје и дрога

Припадници Министарства унутрашњих послова запленили су на територији Србије већу количину оружја и дроге у међународној акцији "SEE JAD 2023" у оквиру "EMPACT Firearms" - "Заједнички дани акције Југоисточне Европе 2023“. Ухапшено је 160 особа.

Циљ акције је да се кроз међународну сарадњу служби за спровођење закона широм Европе, а уз подршку Европола, Евроџаста, Фронтекса, Интерпола и других међународних и регионалних организација, допринесе борби против илегалне трговине оружјем, незаконите трговине опојних дрога, трговине људима, кријумчарења миграната, као и борби против високоризичних криминалних група, саопштио је МУП.

У акцији која је трајала од 13. до 18. новембра, осим Србије, учествовале су земље Западног Балкана, Молдавија, Украјина, државе Европске уније, као и Турска и Велика Британија. Пуну подршку акцији дале су и међународне и регионалне организације EUBAM, IPA/2019, INTERPOL, PSS-SEE Secretariat, SELEC, UNODC, UNDP SEESAC.

Акција је реализована на основу раније прикупљених обавештајних података, а у току акције лидер је била Шпанија која је руководила оперативним активностима, док је Европол вршио координацију, прикупљање и размену информација између земаља учесница и њиховим проверама на терену.

Такође, акција је реализована и појачаном контролом на одабраним граничним прелазима од стране полиције и царине, као и сајбер патролама вршеним на различитим веб сајтовима, форумима, друштвеним мрежама, као и на дарк вебу.

У току акције био је формиран координациони центар у Републици Северна Македонија, у Скопљу, састављен од стране појединих представника полиција држава учесница, који је имао и представника из Управе криминалистичке полиције МУП-а Србије.

Такође, полицијски службеник српске полиције из Управе за технику учествовао је у сајбер патролама.

Ухапшено 160 особа

На територији Србије, у акцији је учествовало укупно 4.368 полицијских службеника МУП-а Србије.

Ухапшено је укупно 160 особа од којих 25 осумњичених да су извршили кривична дела у вези са оружјем, 121 за кривична дела у вези са дрогом, 13 особа за недозвољен прелазак државне границе и кријумчарење и једна особа за кривично дело фалсификовање исправе.

Извршена је контрола 22.817 лица, 16.332 возила, 140 претреса станова и других просторија.

Укупно су реализоване 154 заплене и одузето 59 комада ватреног оружја, четири ручне бомбе, два ручна противоклопна ракетна бацача гранате, 2.879 комада муниције различитог калибра, као и 35,3 килограма марихуане, око 180 грама амфетамина, мања количина хероина, око 91 грам кокаина и 2.830 комада разних таблета.

Такође, спречен је 521 нелегалан улазак ирегуларних миграната на територију Србије, док их је 58 пронађено на територији државе.

У акцији су учествовали припадници МУП-а - Управе криминалистичке полиције, Управе за управне послове, Управе за технику и подручне полицијске управе, као и представници Министарства финансија - Управа царина.

Учествовањем у овој акцији МУП je дао допринос сузбијању криминала како на унутрашњем, тако и на међунaродном плану.

петак, 01. март 2024.
16° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво