Читај ми!

Приштина, почело прво суђење у одсуству за Рачак

У Основном суду у Приштини почело је прво суђење у одсуству за наводне ратне злочине на Косову, а суди се оптуженом Србину Ч. А., кога заступа адвокат Жарко Гајић, преносе медији на албанском. Председница судског већа је Виолета Намани-Хајра, а тужилац Хабибе Саљихи.

Према оптужници, Ч. А. је рођен у Штимљу, а његова тренутна адреса је Општина Крушевац. Оптужен је за наводне ратне злочине, укључујући учешће у убиству осам албанских цивила у Рачку, наводи се у оптужници.

"Оптужени Ч. А. је 15. јануара 1999. године у селу Рачак, општина Штимље, сарађивао са групом криминалаца (за сада неидентификованих). Ова организована група, обучена у полицијске, паравојне, војне униформе, нанела је велика страдања или нарушавање телесног интегритета или здравља, застрашивање немоћног цивилног становништва, убиства, наређивање расељавања цивилног становништва или појединих цивилних појединаца који су не учествују директно у сукобу или рату...", наводи се у оптужници.

Од ступања на снагу измена законика о кривичном поступку, које омогућавају суђење у одсуству, Специјално тужилаштво у Приштини подигло је укупно шест оптужница против особа осумњичених за ратне злочине.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке