Суша и високе цене - да ли ће зима бити без зимнице

Грађани су на пијаци ове године, рекли бисмо, рекордно заобилазили тезге са воћем док су поједини куповали тек да "утоле жељу". Сви су ипак сагласни у једном - да су трешње, кајсије, купине и малине ове године луксуз. Каква је данас ситуација?

Купине, шљиве, смокве, тренутна понуда из наших воћњака. И малине. Радиша Ковачевић из околине Уба има храбрости да за килограм тражи хиљаду динара, јер није родило.

И род шљиве је, каже, нула. А због суше лош је и квалитет, цена је 120 динара, а биће је за џем.

"Било је пре неки дани за 50 динара, за 60, оне које су за џем и ракију, а сутра ће доћи један комби, пар палета, мало и мекших, биће и јефтиних“, каже Ковачевић.

Нашег грожђа још нема. Стиже из Северне Македоније и кошта 150 динара. Није скупо, чини нам се, јер и код јужних суседа није родило. За разлику од прошле године, произвођачи лубеница неће добро зарадити. На велетржници килограм кошта од 20 до 30 динара.

Засађене су велике површине. Род не могу да откупе ни маркети, трговци из региона, има и извоза. Пре нашег рода из Албаније увезено 40 камиона лубеница, па је и то заситило тржиште.

Продавац Зоран Лекић каже да продаје паприку и парадајз из пластеника из Трстеника.

Да није пластеника, остали бисмо без поврћа. Род на отвореном, десетковали су суша и тропска врућина.

"Биће из пластеника, али биће и са отвореног. Има неких предела који се наводњавају, које се прскају, тако да ће то бити добро, али цене ће бити мало горе“, наводи Лекић.

Без наводњавања нема сигурне производње која може да покрије улагања, каже саговорник.

Целу деценију Раца Милојовић из Ивањице гаји кромпир на 15 хектара и зато, каже, заслужује орден. Да је бар још два пута пала киша, принос не би био смањен за 40 одсто. Килограм кромпира кошта 60-70 динара.

"Све кад обрачунам са радницима, вађењем, складиштењем - то је 30-35 динара“, напомиње Милојевић.

Кромпир купују и маркети, трговци из региона, али највише се прода на велетржници, плаши се увоза.

"Чујем да у Немачкој је 20-22 цента, у Француској је родило добро. Ја овде не могу да дајем кромпир испод 60 динара“, каже Милојевић.

Али без увоза нема конкуренције. На велетржници обећавају да ће бити робе за зимницу, а на добрим домаћицама је да докажу да се килограм ајвара може направити од три килограма паприке, а не од пет шест, како кажу они који га продају.

среда, 20. август 2025.
23° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом