Читај ми!

Складишта гаса у Србији и Мађарској "добро запуњена", договорене додатне испоруке из Азербејџана

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да су складишта гаса и у Србији и у Мађарској добро запуњена као и да су договорене додатне испоруке тог енергента из Азербејџана.

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић је током обиласка седишта "Србијагаса" и разговора са директором тог предузећа Душаном Бајатовићем, рекла да ће у новембру у Банатском Двору бити 750 милиона кубика гаса и 163 милиона у Мађарској.

"Обезбедили смо и додатне количине из Азербејџана, које ћемо повлачити у складу са потребама, а договор ћемо ускоро озваничити", навела је Ђедовић Хандановићева, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

У саопштењу се додаје да је министарка током посете Новом Саду у присуству директора "Гастранса" Алексеја Алексејева, са Бајатовићем разговарала и о проширењу подземног складишта гаса Банатски Двор као и о спремности за грејну сезону.

Додаје се да је Ђедовић Хандановићева у вези са проширењем подземног складишта гаса Банатски Двор истакла да је стратешки интерес Србије да има складишта гаса на својој територији.

"Очекујем да имамо капацитете складиштења од 1,5 милијарди кубика гаса у Банатском Двору до краја 2026. године што ће круцијално допринети енергетској безбедности и стабилности у наредних 25 година", казала је она.

О проширењу складишта подземног гаса

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић истакао да се пројекат проширења Банатског Двора развија планираном динамиком и да је дефинисана и поручена опрема, као и да је добијена грађевинска дозвола.

Према његовим речима, проширењем складишта подземног гаса оствариће се безбедносни, технички, као и циљеви производње гаса.

У саопштењу Министарства рударства и енергетике се наводи и да су састанку присуствовали и директор ПСГ Банатски двор Сергеј Трегуб, финансијски директор "Гастранса" Драгиша Мартиновић, комерцијални директор ПСГ Банатски Двор Саша Илић и извршни директор за инвестиције "Србијагаса" Јовица Будимир.

четвртак, 12. септембар 2024.
26° C

Коментари

Bruka i sramota
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Tolkin bi se zgrozio
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar na kritiku
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Čemu neki izrazi
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Dobra kritika
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи