Читај ми!

Четкица, паста и превентивни прегледи – код стоматолога бесплатно било око 5.300 људи широм Србије

Први пут у акцији бесплатних превентивних прегледа организовани су стоматолошки прегледи, а некима су одмах рађене интервенције. Своје орално здравље је проверило око 5.300 грађана – трудница, породиља, пензионера, деце и студената.

Неки због бола и квара, а неки због лепог осмеха – на стоматолошке прегледе су поранили и млађи и старији.

"Јављају се и са боловима. Неки су дошли на превентивни преглед, што нам је знак да воде рачуна о свом оралном здрављу", истиче др Нада Марјановић Стефановић, стоматолог у Дому здравља "Јагодина".

Др Милица Стаменковић, стоматолог у Дому здравља "Смедерево" наводи да су углавном на прегледе долазили пацијенти без акутних тегоба, који желе да провере стање зуба или планирају протетске надокнаде.

Од јутра гужва у Нишу, највише је било најстаријих.

"Најчешће долазе пацијенти са акутним проблемима, где можемо да им ставимо лек, пломбирамо зуб и евентуално лакша ектракција зуба", прича проф. др Милорад Јеркан, директор Дома здравља "Ниш".

Кваран зуб може да "поквари" целокупно здравље

Покварен зуб не само да боли и квари изглед, већ може да "поквари" и целокупно здравље.

"Срце, бубреге, плућа – врло је важно да кренемо са превентивом на време. Када је зуб мало покварен, можемо много тога да учинимо да га сачувамо. Кад је већ узнапредовао каријес, најчешће га прерано изгубе", прича др Наташа Вукадиновић, стоматолог у Дому здравља "Савски венац".

Да би се то спречило, осим четкице и пасте, важни су превентивни прегледи.

На Светски дан срца порука је да превенцијом можемо да сачувамо и срце. Болести срца и крвних судова прошле године су у Србији однеле око 50.000 живота, због чега ће се широм земље организовати трибине.

"Грађанима Србије ћемо кроз едукативне трибине, у којима ће учествовати Министарство здравља, Институт 'Батут' и локални лекари, да објаснимо шта је превенција, како се спроводи и како смо организовали да се ефикасно спроводе", поручује проф. др Небојша Тасић, кардиолог Института "Дедиње" и саветник министра здравља.

За боље здравље лекари саветују да оставите пушење, ограничите унос алкохола, једете умерено, вежбате и идете на превентивне прегледе.

недеља, 29. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи