Читај ми!

Ђаци и студенти из Србије посетили Кину – контакти за будућност

Стотину ђака и студената из свих крајева Србије борави у десетодневној посети Кини. Размену кинеске и српске омладине организовала је компанија "Минт", која у нашој земљи послује од 2018. године у сарадњи са Удружењем српско-кинеских привредника из провинције Џеђијанг.

За путовање у Кину пријавило се око три стотине младих, али је на осам хиљада километара далек пут кренуло њих стотину. Српска делегација летела је директним летом од Београда до Тјенђина.

Након десет сати лета, путовала је још хиљаду километара до Ђасинга, града у којем живи пет и по милиона становника и који је домаћин студентима током посете Кини.

Међународни културни камп пружио је прилику младима из обе земље да се боље упознају и остваре контакте за будућност.

Тијана Митић једва је чекала да искористи прилику да примени своје знање кинеског језика. "С обзиром на то да говорим кинески језик, ово је била моја прва прилика да кинески искористим у земљи одакле је и да га побољшам", истакла је Митићева.

Ву Чи из Сечуана подсетила је да је кинеска историја стара више од пет хиљада година и да имају много тога да покажу вршњацима.

Ирена, студенткиња српског језика у Кини, истиче да нема пуно људи који говоре српски и да је пријатељство између Србије и Кине много добро.

Српске студенте и ђаке угостиле су и кинеске породице у својим домовима.

Мишел Јан, потпредседник глобалне продаје за "Минт групу", Кину види као веома лепу земљу са љубазним људима. "Када дођете у Кину, на коју год страну да одете, очекује вас нешто ново и другачије", рекао је Јан.

На Јованку Чолаковић Кинези су оставили утисак много љубазних, пријатних и дружељубивих људи. "Можда не разумеју све и можда им је тешка комуникација, али дају рукама и ногама да објасне све", сумирала је Чолаковићева.

Заједничка дружења и упознавање са традицијом и обичајима део су свакодневих активности.

Ђорђе Јованић, који ради у компанији "Минт“, посету Кини је представио као праву прилику за нова пријатељстава. "Ова посета је изузетно важна тако да ће ова деца имати прилику да боље упознају Кину, да стекну нова пријатељства, пробају нова јела и виде много лепих градова", рекао је Јованић.

Омладинска размена Србије и Кине најбројнија је до сада. Организатори је виде као важан део будуће сарадње и планирају да посете Кини организују и даље.

уторак, 13. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару