Читај ми!

РТС у Копненој зони безбедности – Жандармерија против тероризма и кријумчара

Копнена зона безбедности дуга је 382 километра. Контролише је Војска Србије, осим у једном делу на тромеђи Северне Македоније, Космета и Централне Србије, тамо се у бази Козјак стално налазе припадници Жандармерије. Њихови примарни задаци су борба против тероризма и спречавање илегалних миграција.

РТС у Копненој зони безбедности – Жандармерија против тероризма и кријумчара РТС у Копненој зони безбедности – Жандармерија против тероризма и кријумчара

Екипа РТС-а и припадници Жандармерије базу су напустили у потпуном мраку, пешке. Током ноћи на више места праве се заседе. Неколико сати касније настављају пешачку патролу неприступачним тереном. Опремљени су савременим уређајима, на шлемовима и на нишанима, који им помажу да виде у мраку. И након свитања наставили су патролу.

"Патрола је ишла у комбинованом саставу коју су чинили припадници који су вршили пешачким делом осматрање и постављање одређених заседа ради прикупљања података и једним делом патрола је вршила контролу пута возилима и квадовима које Жандармерија поседује. У одређеним сегментима где је било потребе припадници Жандармерије су слали дрон, као једно средство извиђања", каже припадник Специјалистичке чете београдског одреда Жандармерије.

Ту су између осталог како би спречили кретање ирегуларних миграната. Групе које кријумчаре људе, често су наоружане, зато су на опрезу и дању и ноћу.

"У последњих пар месеци, као што сте могли да приметите овде их више нема, овде су били њихови кампови, али наших константним присуством, то смо у последњих пар месеци спречили тако да више и немамо преласке тих миграната. Али, оно што је један од приоритетних задатака и оно због чега је овде Жандармерија стално присутна од свог оснивања јесте борба против тероризма", истакао је командант Одреда Жандармерије у Београду, потпуковник полиције Мирко Миучић.

Након ноћне и јутарње патроле, на кратко се враћамо у Базу Козјак на око 1.000 метара надморске висине. Позиционирана је тако да има добар преглед. Након оброка, прави се план и наставља даље. Путеве којима пролазе често проверавају, јер се у прошлости дешавало да возила налете на мину. Патрола иде даље да провери неприступачан део терена куда се може само пешке.

Иако у овом делу Копнене зоне безбедности већ неко време није било терористичких напада на припаднике Жандармерије, онаквих какве памте из неких ранијих времена, они су стално на опрезу и увек на себи носе балистичку заштиту, панцир и шлем. Ретко коме укажу поверење да буду њихови гости овде у Бази, али и они су дужни да поштују све безбедносне процедуре.

Након више од 15 сати патролирања, враћају се у базу. И када се чини да је активностима крај, многи од њих иду на тренинг.

"Видите колико су ови терени захтевни, они под пуном опремом са шлемом, панциром, муницијом и додатном опремом то је сигурно неких 30 килограма, цео дан, дешава се да у патроли пређу и по 20 километара", рекао је Миучић.

Према његовим речима, ови терени су изузетно значајни, велика слога је међу припадницима и сви се држе дословно као једна велика породица, спавају у условима који нису баш идеални.

"Заједно су сваки дан у патроли, у заседи, деле парче хлеба, конзерве и то јача дух који је код жандарма препознатљив", напоменуо је Миучић.

За 23 године постојања Жандармерије, у Копненој зони безбедности погинула су два припадника - 2003. Милан Вујовић и 2014. Стеван Синђелић.

уторак, 30. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару