Представници 15 удружења пољопривредника траже нови састанак у министарству

Представници 15 пољопривредних удружења из целе Србије који су се састали синоћ у Суботици затражили су нови састанак са ресорним министарством ради решавања својих економских проблема.

Паори су се сагласили око неколико захтева које ће изложити Министарству пољопривреде.

"Први захтев је везан за превођење пољопривредника у пасивне статусе у Регистру пољопривредних газдинстава. Затражићемо од Министарства да нам објасни како ће један пољопривредник да оде у пасиван статус, под којим условима, јер то за њега значи тоталну блокаду рада. Затражићемо да сваки пољопривредник код кога се појави нејасноћа, добије писмено упозорење и рок од 30 дана да исправи грешку", рекао је за РТС Мирослав Матковић, председник Удружења пољопривредних произвођача Суботице.

Матковић је навео да је други захтев односи на дуговања пољопривредника Фонду пензијског и инвалидског осигурања, а реч је око 160.000 људи који имају нерешене обавезе према ПИО фонду. Удружења траже да тај велики проблем држава коначно почне да решава.

"Треће, што је договорено још прошле године у Кисачу, то су повољни кредити са 1 одсто камате за пољопривреднике. Очекујемо одговор када ће да крене та кредитна линија, очекујемо да то буде што пре", нагласио је Матковић у име петнаест удружења пољопривредника из Србије.

Уз домаћине, састанку су присуствовали представници Инцијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења "Наше млеко" из Шапца, Удружења "Арадац", Удружења "Брестовачки ратари", Удружења "Стиг" из Пожаревца, Удружења за спас и опстанак сточара Западне Србије.

Такође, ту су били и представници Удружења "Сложни Пидиканци" из Баваништа, Савеза удружења пољопривредника Баната, Удружења произвођача млека Шумадије и Поморавља, Удружења "Новосељански паори", Удружења "Доловачки паори", Удружења пољопривредника Сенте, Удружења одгајивача говеда расе "лимузин" Србије и Клуба пољопривредних произвођача из Малог Иђоша.

петак, 24. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије