Читај ми!

На српским пругама следеће године 18 нових возова, очекује се да линија Лесковац–Ниш понови успех линије Београд – Нови Сад

На српским пругама ће се наредне године наћи 18 нових возова за регионални саобраћај, а очекује се и отварање неких нових пруга. Вршилац дужности директора "Србијавоза" Иван Булајић најављује и увођење нових линија, као и промене на старим. Истиче да се људи враћају железници и очекује да ће увођење линије између Лесковца и Ниша поновити успех пруге Београд – Нови Сад.

Вршилац дужности генералног директора "Србијавоза" Иван Булајић рекао је да ће 2024. година бити година са неким од највећих промена у реду вожње од оснивања компаније 2015. године.

“Добијамо испоруке 18 нових возова за регионални саобраћај и очекује се отварање неких нових пруга”, најавио је Булајић.

Истиче и да су због потреба грађана, пре свега Новог Београда и Земуна, све линије које саобраћају из правца Вршца, правца Ниша, правца Ужица, продужили тако да не завршавају своју линију у станици “Београд центар – Прокоп”, већ настављају кроз ту станицу до станице Нови Београд и станице Земун.

Булајић наводи да ће нови возови бити увођени у саобраћај од априла па све до краја године, један по један, како буду стизали из фабрике.

На свим пругама увешће тзв. интерсити возове, који су некада били познати као пословни возови. То значи да ће, на пример, на линији од Београда до Ужица постојати поласци који ће стајати само у већим местима – у Ваљеву, Пожеги, Косјерићу и стизати у Ужице за испод три сата.

У новим возовима ће постојати машина за пиће, постојаће два тоалета и седишта ће бити далеко удобнија, најављује Булајић.

Указује да ће круна промена бити увођење нових линија.

“Пре свега мислим на линије од Новог Сада до Сремске Митровице, та линија до сада није постојала. Увешћемо у току године линију од Панчева до Новог Сада, такође ћемо све линије које долазе из правца Панчева продужити до Пазове, тако да увезујемо и град Панчево са градом Београдом што ће умногоме олакшати путовање нашим путницима“, рекао је Булајић за РТС.

Људи се враћају железници

Истиче да су 2021. превезли 2,6 милиона путника, а да ових дана очекују да тај број пређе седам милиона.

“Дефинитивно се људи враћају железници. Оно што мислим да ће нам јако помоћи да идуће године још значајније цифре остваримо, то је што ћемо после дужег времена отворити линију између Лесковца и Ниша. То је пруга која треба да се заврши крајем године и ту очекујемо да буквално поновимо успех који смо имали на линији Београд – Нови Сад, само на делу између Лесковца, Ниша и Алексинца“, наводи Булајић.

Цело гостовање Ивана Булајића можете погледати у видеу на почетку текста.

петак, 24. мај 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије