Луиђи Ламоника о најтежим местима за суђење: Стари "Пионир" је био нешто невероватно

Легендарни италијански кошаркашки судија Луиђи Ламоника говорио је у Евролигином подкасту о својим омиљеним градовима и дворанама у којима је било најлепше, али и најтеже судити. Поменуо је Тел Авив, Каунас и Атину, али нагласио да је на врху листе стари "Пионир" у Београду.

Луиђи Ламоника је у дугачкој и успешној каријери делио правду на више од 1.000 утакмица. Био је судија на два кошаркашка турнира Олимпијских игара, два светска првенства и шест шампионата Европе. У претходне две деценије, скоро да није било фајнал-фора Евролиге без италијанског арбитра.

Ламоника је био гост у Евролигином подкасту који води Кајл Хајнс, а кошаркаш Олимпије из Милана га је, између осталог, питао зашто су судије "луде" да се баве послом у којем не добијају много љубави и поштовања.

"Вероватно јер нисмо довољно добри као играчи, па морамо да радимо нешто друго како бисмо остали у свету кошарке и онда почнемо да судимо. Исто је било у мом случају", одговорио је Ламоника.

Италијан каже да се сећа своје прве евролигашке утакмице у Белгији 2011, али и последње – финала у Београду 2022. године.

На питање шта се у кошарци променило током година његове каријере, Ламоника је као број један навео технологију.

"Сада имамо успорени снимак, на почецима Евролиге нисмо га имали. Такође, нова правила. Напади од 14 секунди потпуно су променили квалитет игре и стратегију. Играчи постају све већи и бржи и све јачи и јачи. Као судије, морамо на томе да радимо и да пратимо промене. Правила се сада мењају сваке године", нагласио је Италијан.

"Учимо из сваке утакмице"

Ламоника је објаснио да судије, као и играчи, напредују анализирајући своје грешке.

"Ако ниси добар шутер слободних бацања, после тренинга ћеш остати да шутнеш 200 пута… Исто је и са судијама. Учимо из сваке утакмице. Није важно што ја судим, важно је да погледамо меч као судије, не као гледаоци или навијачи. То је нешто што сам почео да радим као млад. Када одем у халу да гледам утакмицу, трудим се да гледам судије и њихове одлуке, не јер желим да их критикујем, већ да бих схватио зашто су направили грешку. Можда ћу у наредној утакмици ја бити у сличној ситуацији", испричао је Ламоника.

Истакао је да судије гледају и своје утакмице и анализирају грешке.

"Такође, имамо протоколо самооцењивања, где пишемо шта смо видели гледајући утакмицу и шта смо урадили погрешно, само како бисмо нагласили да радимо на тим грешкама", навео је Ламоника.

"Било је веома лепо трчати у Мадриду или Барселони"

На питање каква му је рутина и припрема за мечеве, Италијан је открио да воли да џогира рано ујутру на дан утакмице.

"То је нешто невероватно. Имао сам велику привилегију да путујем широм Европе и било је веома лепо трчати у Мадриду или Барселони. Мало мање је пријатно у Москви зими, било је помало хладно", нашалио се Ламоника и објасио да је то био начин да се концентрише на утакмицу и размишња о њој док трчи.

Ламоника је испричао и да највише воли да путује у шпанске градове, а дотакао се и дворана у којим му је било најлепше, али и најтеже...

"Једна од најбољих је сигурно у Тел Авиву, тамо смо увек под великим притиском. Жалгирис такође, али једна на врху је Пионир. Стари Пионир је био нешто невероватно. И ОАКА када је пуна, тамо је било тешко судити", истакао је Луиђи Ламоника.

петак, 09. август 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару