Читај ми!

Стојковић: У савременом фудбалу нијансе одређују развој ситуације на терену

Селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић рекао је после дводневног самита у Берлину да у савременом фудбалу нијансе одређују развој ситуације на терену.

Стојковић је два дана у Берлину присуствовао конференцијама на самиту селектора европских репрезентација и директора националних тимова на којем је направљена анализа Европског првенства у Немачкој.

"Добили смо исцрпан извештај и видео-анализу најважнијих техничко-тактичких детаља који су обележили мечеве на завршном турниру у Немачкој. Састанак је био врло конструктиван и свакако да је имало много тога да се чује и забележи. Чувени Ирац Паки Бонер говорио је о улози голмана у модерном фудбалу, колико је важно да читају игру и предвиђају ситуације. Мојес је причао о одбрани, Рафа Бенитез о везном реду, Мајкл О'Нил о нападачима", осврнуо се Стојковић који је заједно са Стеваном Стојановићем представљао Србију на састанку у Берлину, преноси ФСС.

Поред селектора европских репрезентација, самиту су присутвовали и тренери Рафаел Бенитез, Фабио Капело, Дејвид Мојес, Оле Гунар Солскјер, Мајкл О'Нил, Пат Бонер, Франк Де Бур, који су као чланови Техничке комисије Уефа на састанку са селекторима и директорима свих репрезентација у Берлину говорили о анализи протеклог Европског првенства.

Селектор репрезентације Србије је посебно изненадио податак да на Евру није постигнут ниједан гол из слободног ударца. 

"Шалили смо се мало и поставили питање да ли су голмани били толико добри или су играчи у живом зиду превисоки. Наравно, одговор треба тражити на другој страни јер је реч о врло захтевном техничком елементу и брине податак да је све мање играча који су специјалисти за голове из слободних удараца", навео је Стојковић.

Стојковић се у Берлину срео са селекторима Луисом Де Ла Фуентеом и Дидијеом Дешаном и разменио мишљење о резултатима на старту Лиге нација.

"Са Де Ла Фуентеом сам више причао о њиховој утакмици против Швајцарске. Каже да су имали много проблема на тешком терену, поготово у тренутку када су остали са играчем мање. Морао је да вади Јамала и Вилијамса, да се оријентише на одбрану свог гола и да из контри вреба прилику да затвори утакмицу. Похвалио је нашу игру у Београду, то заједништво и чињеницу да су се играчи током свих 90 минута жртвовали једни за друге", додао је селектор Србије.

Стојковић је поручио да су у савременом фудбалу све екипе добро припремљене, нијансе одређују развој ситуације на терену и да шансе морају да се реализују.

"Акценат је био на високом пресингу у одређеним интервалима утакмице када смо противника приморали да се повуче на своју половину и да се фокусира на одбрамбене задатке. Ако створиш пет шанси, две мораш да реализујеш. Ако створиш две, једна мора да заврши у голу. И то је суштина. Гледао сам у уторак увече утакмицу Реал-Штутгарт, када видите резултат помислите да је све било рутински, а није тако. Немци су играли и стварали шансе, а Реал давао голове и победио", поручио је селектор Србије.

"Звезда и ТСЦ имају више шансе него икад да направе добар резултат"

Стојковић је рекао да селектор Француске Дидије Дешан није лако поднео пораз од Италије у Лиги нација.

"Свестан је чињенице да француска јавност признаје само резултат и да је увек склона критици. Не обазире се превише, рекао ми је да му његов асистент тек с времена на време прочита шта пише у новинама. Играли су много боље против Белгије када је освежио екипу и решио да одмори Мбапеа, Гризмана и још неке стандардне чланове прве поставе. Ротације су саставни део селекторског посла и неминовност у модерном фудбалу због прегломазних календара и оптерећења играча", изјавио је Стојковић.

Поред тренера Роберта Манчинија и Јоакима Лева, специјални гост на састанку у Берлину био је Арсен Венгер који у Фифа обавља улогу шефа глобалног развоја фудбала.

"Сваки сусрет са Венгером изазива посебне емоције. Седели смо сат времена и разговарали о многим темама, игри, системима... Сложили смо се да је техника и даље један од најважнијих елемената у фудбалу. Када имаш играча који нема проблема са пријемом лопте, много ти је лакше да развијаш игру. Погледајте Шпанију, немају слабу карику у тиму, сви су фантастично потковани техничким квалитеитма и онда је проток лопте беспрекоран. Зато и јесу европски шампиони", поручио је селектор Србије.

Стојковић је рекао да му се допада нови формат у Уефа такмичењима и пожелео срећу Црвеној звезди и ТСЦ-у.

"Имате већи број мечева против атрактивних ривала и више могућности да дођете до жељеног резултата. Јасно је да ће велики опет водити главну реч, али ни мали нису без шанси. Са три победе могу да се надају пролећу у Европи", оценио је Стојковић.

Осврнуо се и на некадашњег италијанског репрезентативца Салватореа Скилаћија, који је преминуо после дуге борбе са тешком болешћу.

"Много ми је жао. Знамо се из Јапана где је такође оставио дубок траг. Сјајан лик и страшан нападач. Одмах ми је у глави Светско првенство у Италији 1990, Тото улази са клупе и решава утакмице, носи Италију до полуфинала. Био је најбољи стрелац турнира. Тај поглед, та убитачност... У очима му се видело колико је спреман да сваку шансу претвори у гол. Знам да је у последње време имао здравствених проблема, али нисам веровао да је толико лоше. Памтићемо га као играча који је обележио једну еру италијанског фудбала и прирастао за срца навијача широм Апенина", закључио је Стојковић.

четвртак, 26. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи