Читај ми!

Фестивал стамбеног задругарства у Београду

У потрази за финансијски приступачнијим становањем, здравијим и срећнијим животом и већом повезаношћу унутар заједнице, Европом се шири талас иницијатива о новом стамбеном задругарству који доноси значајну промену у савременом урбаном животу. У среду се у Београду отвара изложба али и серија догађаја посвећених стамбеном задругарству под називом „Како и где ћемо живети? – Београд у сусрету са таласом новог стамбеног задругарства у Барселони”. Акценат ће бити стављен на пример Барселоне која решава стамбену кризу кроз активности грађанских иницијатива и унапређене стамбене политике. Како кажу организатори, Барселона може да послужи као инспирација и смерница за одговоре на тему о којој се још увек недевољно дискутује, кризи становања која погађа не само регион већ и многе европске земље. Као илустрација њеног обима у Србији наводе податак да су Београд, Нови Сад и Ниш међу првих двадесет стамбено најтеже приуштивих градова у Европи. Изложбу реализују удружење Ко гради град и Центар за ново стамбено задругарство, одакле долази и гошћа Магазина Ана Џокић.

Форум за одговорно пословање и Смарт колектив расписали су конкурс за Награду за најинклузивнијег послодавца за 2024. годину. Додељује се привредним субјектима који су показали стратешко опредељење и изузетност у неговању различитости, једнаких могућности и инклузије у радном окружењу. Циљ је да се запосленима пруже једнаке могућности за напредовање, укљученост и осећај прихваћености у свим сферама рада, без обзира на то ко су и одакле долазе. „На овај начин, желимо да оснажимо бизнис заједницу да и даље доприноси инклузији особа са инвалидитетом и других маргинализованих група на тржишту рада“, истакнуто је у конкурсу. Награда се додељује у две категорије – најинклузивнији послодавац за особе са инвалидитетом и најинклузивнији послодавац године. О конкурсу али и проблемима са којима се сусрећу теже запошљиве категорије становништва за Магазин говори Јована Кривокућа Миловановић, Извршна директорка Форума младих са инвалидитетом.

У другом сату Магазина анализирамо резлутате локалних избора у БиХ који су одржани у недељу, под тешком сенком катарстрофалних поплава у централном делу земље, а на којима водеће националне странке нису успеле да освоје велике градове. Тако СДА неће имати ни једног начелника у Сарајеву, а претрпела је пораз и у Тузли и Зеници. Кандидат Додиковог СНСД, Никола Шобот, изгубио је у Бањалуци од ПДП-овог Драшка Станивуковића, који је са разликом од чак десет хиљада гласова задржао позицију првог човека главног града Републике Српске. Градоначелник Мостара не бира се директно, већ из састава градске скупштине. Још није извесно да ли ће досадашњи челник града Марио Кордић из ХДЗ морати да уступи функцију неком из СДА. Упркос томе, лидери свих најважнији политичких опција тврде да су задовољни исходом гласања. Имају ли грађани БиХ разлога за задовољство питамо новинара из Сарајева Жељка Бајића и политиколога из Бањалуке Војислава Савића.

Са вама, Јелена Видић.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи