Читај ми!

''Земља људи'' Антоана Де Сент Егзиперија

У вечерашњој емисији саговорник нам је новинар и уредник Александар Антић. Он говори о томе зашто воли дело ''Земља људи'' Антоана де Сент Егзиперија. Ова књига пружа нам увид у размишљања Антоана де Сент Егзиперија, пилота и писца, о пријатељству, хероизму, рату, смрти, солидарности и погледу на свет и живот који вреди живети.

Централно место у књизи заузима његово искуство из 1935. године када је авион којим је управљао пао у Сахару, између Бенгазија и Каира. Пад је једва преживео, заједно са својим механичарем. Егзипери и његов механичар Андре Прево потпуно су остали без хране, воде и наде да ће преживети пустињу, када их је спасао бедуин на камили. Искуства из књиге ''Земља људи'' била су основ за најпознатију Егзиперијеву књигу ''Мали принц'', с посебним акцентом на мотив пријатељства. Централно место у књизи заузима његово искуство из 1935. године када је авион којим је управљао пао у Сахару, између Бенгазија и Каира. Пад је једва преживео, заједно са својим механичарем. Егзипери и његов механичар Андре Прево потпуно су остали без хране, воде и наде да ће преживети пустињу, када их је спасао бедуин на камили.

Искуства из књиге ''Земља људи'' била су основ за најпознатију Егзиперијеву књигу ''Мали принц'', с посебним акцентом на мотив пријатељства.  Наш саговорник говори о својим читалачким почецима, о првим сусретима са светом књига, о делима које је волео да чита. Чућемо како је открио књигу ''Земља људи''  Антоана де Сент Егзиперија,  и зашто је сматра изузетно вредним књижевним делом. Александар Антић завршио је студије археологије на Београдском универзитету. Завршио је и студије албанологије. У радио-телевизији Србије ради скоро 30 година. Као средњошколац почео је да сарађује са Радио Београдом. Прво је радио као физички радник, а потом као  организатор на живом емитовању програма. На телевизији је радио у Образовно-научном програму, и као асистент режије. Од 2011. ради као уредник на Трећем каналу РТС-а.  Бави се проучавањем прошлости, што је скопчано са истраживачким радом и проучавањем разних архива.  Радио је и као водич, одосно вођа пута, за просторе албанског говорног подручја. У тој струци је и даље активан за документаристичке потребе Информативног програма на значајним пројектима везаним за ратна дешавања у блиској прошлости на Косову и Метохији. Велика љубав му је филозофија. Приводи крају студије филозофије на Филозофском факултету у Београду. 

Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи