реприза

Речник Андрићеве уметности

Вечерашња  емисија представља својеврсни речник Андрићеве уметности.

На крају књиге „Знакови поред пута" Иве Андрића  налази се започети а недовршени „Вечити календар матерњег језика". У уводу овог календара Андрић открива своју намеру да састави речник који би на десетинама и десетинама страница говорио о ономе што је писац „осетио или помислио у сусрету и ближем додиру са неким речима."

Писац оставља слободу читаоцима овог замишљеног речника да се не сложе са његовим избором речи и са начином на који их је описао, да можда и сами искажу сопствену мисао, осећања и асоцијације које у њима буде речи овог календара. Увод у овај календар Андрић завршава овако: ''Уколико ове речи у вама не изазову иста или слична осећања, ви можете потражити друге речи са којима ћете моћи играти своју игру. Главно је да се покаже да је игра могућа.''

Вечерашња емисија ''Код два бела голуба'' покушаће да покаже да је игра могућа и са кључним речима Андрићевог књижевног стваралаштва.

Речи као што су: уметност, живот, смрт, пролазност, љубав, лепота, тишина, жена, слобода, мост и камен, само су део овог замишљеног вечитог календара Андрићевог језика.

О свом доживљају ових одабраних речи, о томе у којим Андрићевим делима те речи проналазе, и које мисли, осећања и асоцијације оне у њима изазивају, у емисији говоре: писци Владимир Пиштало, Љубица Арсић, Радован Бели Марковић и Миро Вуксановић, редитељи Небојша Брадић и Горчин Стојановић, сликар Милан Туцовић, театролог Рашко В. Јовановић и књижевни историчар Жанета Ђукић Перишић.

Аутори емисије: Тамара Крстић и Војислав Карановић

 

 

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи