Читај ми!

Плажа на којој су мушкарци и жене одвојени зидом, Тршћани је не би дали ни за шта

Лето календарски још није завршено, иако су се ђаци вратили у школске клупе. Још увек има оних који ће свој одмор искористити у септембру који је за многе најлепши месец за летовање. Уколико вас пут наведе у Трст, предлажемо да посетите веома необичну плажу, у којој се мушкарци и жене сунчају и купају одвојено.

Без обзира на светски тренд који настоји да укине разлике између полова, у Трсту постоји плажа Ла Лантерна подељена на два дела зидом, који дели део за мушкарце и део за жене. И мада су градске власти хтеле да уклоне зид, грађани Трста то нису дозволили.

Грађани кажу да су јасно рекли „не“ када су власти желеле да елиминишу зид и измешају жене и мушкарце. Направљена је петиција, јер је зид институција још из аустроугарског времена.

Да би мушкарац ушао на женски део плаже потребна је ауторизација, а сваки долазак се најављује преко разгласа.

Жене кажу да им је на плажи лепше без мушкараца, јер су слободне и веселе. Шетају слободно у купаћим костимима, осећају се опуштено чак иако се нису издепилирале или налакирале нокте. Понекад се мало и оговарају оне које су се угојиле, а храна је иначе омиљена тема.

Када би градске власто одлучиле да сруше зид дошло би до правог рата – зид постоји још од 1890. године, а грађани не виде разлог зашто не би ту и остао.

Градске власти су покушале да сруше зид неколико пута, чак је расписан и референдум 1943. године када су грађани Трста одлучили да зид, дугачак 74 метра мора да остане. Последњи пут се на исти начин гласало 1980. и одлучено је да зид остане јер је део градске историје, традиције и идентитета.

На крају зида постоји један део на коме се супружници срећу као и парови који, иако се сунчају, свако на својој страни зида, воле и да се сретну а не само чују телефоном тако да плажа има и тај романтични детаљ. Постоје и неки изузеци од строгих правила.

О овој плажи су писане књиге, снимљени документарни филмови, а приказана је и на фестивалу у Кану филмом L ultima spiaggia 2016. године.

Само једном годишње на плажи је могуће видети заједно мушкарце и жене и то за велику летњу фешту. Плажа Ла Лантерна добила је име по малом светионику који се налази недалеко одатле, а становници Трста га зови „Ел педоцин“ што на дијалекту значи мала вашка.

Зид је изграђен не би ли се избегле непристојне ситуације и одолева времену највише захваљујући женској популацији која се апсолутно противи његовом рушењу. Плажу највише посећују пензионери, маме са децом али и млади који ту понекад дођу на паузу за ручак јер је близу центра и лако се стиже градским превозом. Ова плажа је један од симбол Трста од кога његови грађани не желе да се растану.

уторак, 03. септембар 2024.
31° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару