Читај ми!

Тик-ток на корак од забране у САД – Представнички дом изгласао закон, чека се Сенат

Представнички дом САД гласао је за предлог закона о забрани друштвене мреже Тик-ток. О њему ће Сенат расправљати и гласати у уторак, а уколико буде усвојен иде на ратификацију у Белу кућу.

Гласање о забрани прошло је глатко у Конгресу – 360 гласова за, наспрам 58 против. Најновији пораз Тик-тока у Вашингтону је тежак ударац за друштвену мрежу која има 170 милиона корисника у САД.

Власти у САД протеклих година притискају кинеску компанију „Бајтденс“ да прода Тик-ток.

Нови закон врло је сличан ранијој верзији одобреној у марту, по којој би Тик-току био забрањен приступ америчким продавницама апликација уколико не промени власника.

Конгрес је предлог закона о Тик-току објединио у пакет заједно са финансијском помоћи Украјини и Израелу, чиме се врши притисак на Сенат да разматра и гласа о целом пакету одједном, пише Си-Ен-Ен.

Политички аналитичари очекују да ће Сенат без већих проблема изгласати пакет закона, након чега они појединачно иду на ратификацију код председника. Џо Бајден је и раније рекао да је спреман да потпише забрану Тик-тока ако дође до његовог стола.

Верзија одобреног закона би, уколико прође целу процедуру, дала Тик-току 270 дана да пронађе новог власника. Амерички председник би могао да продужи рок за 90 дана уколико процени да постоји напредак и да је потребно додатно време за продају.

среда, 29. мај 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије