Ворхолове „Краљице“ доступне публици само наредна два месеца

Чувени портрети четири краљице Ендија Ворхола на јединственој су изложби у палати Хет Ло у Апелдорну у Холандији. Због осетљивости материјала на којима су рађени, од јануара више неће бити доступни јавности у наредих пет година. 

Сигурно је ласкаво отворити изложбу слика једног Ендија Ворхола, а да сте на портретима управо – ви!

Та част припала је бившој холандској краљици Беатрикс, која је недавно у палати Хет Ло у Апелдорну отворила изложбу портрета четири краљице, које је славни уметник насликао 1985. Реч је о шеснаест портрета, такозваној „краљевској едицији", са „дијамантском прашином", која је од 1986. комплетно у поседу овог музеја.

Идеју за легендарне портрете, поп арт икони дао је 1984. године холандски трговац уметнинама Џорџ Мулдер. Питао га је зашто не би насликао актуелне краљице, којих је тада у свету било четири: британска Елизабета II, холандска Беатрикс, данска Маргрете и Нтомби Тфвала, краљица тадашњег Свазиленда.

Ворхолу, иначе опчињеном краљевским личностима, који је својевремено изјавио да би желео да буде славан као британска краљица, идеја се допала и реализовао ју је већ 1985, две године пре смрти.

Сам Ворхол је, како наводе у овом музеју, за портрет холандске краљице рекао да је „најлепши од целе гомиле".

Рађену техником ситоштампе, оно што „краљевску едицију" чини посебном, јесте што је Ворхол контурне линије нагласио „дијамантском прашином" – фино млевеним комадима стакла, који чине да сваки портрет блиста. 

Међутим, због крхкости материјала, не могу стално да буду изложене, па је изложба „Краљице", која ће трајати до 1. јануара, јединствена прилика да се ова уметничка дела виде, пре него што буду одложена и недоступна јавности у, како се процењује, наредних бар пет година. 

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи