Читај ми!

Рекорд: Откуд на Марсу више милијарди кратера, и како су настали

На Марсу има много кратера, посебно у поређењу са Земљом. То је првенствено захваљујући јакој тектоници плоча која ремети формирање оваквих структура на нашој планети.

Нису сви кратери на Марсу директно узроковани ударима астероида. Многи од њих су узроковани јаким ударима великих астероида који су имали вишеструко дејство. Недавна студија закључила је да је један велики удар о површину Марса створио више од две милијарде других мањих кратера у кругу од око две хиљаде километара.

Студија, објављена на 55. годишњој конференцији о лунарној и планетарној науци у Тексасу, фокусира се на кратер назван Коринт. Налази се у области Елизијум Планиција, само око 17 степени северно од екватора „црвене планете".

То је релативно млад кратер, и процена научника да је његова старост 2,34 милиона година. Међутим, прилично је огроман упркос томе што је млад. Истраживачи иначе сматрају да би то могао бити најмлађи кратер те величине на Марсу. Оно што је необичније је што тај део Марса има обиман „систем зрака". То значи да је значајна количина материјала избачена са места удара и пала на друга места на планети, стварајући „зраке" из централне тачке удара које се и данас могу видети на мапи површине планете.

Кратер Коринт има 14 километара у пречнику и километар дубине. Унутрашњост је испресецана другим, мањим кратерима који су се формирали приликом његовог удара.

Истраживања сугеришу да је та шупљина била пуна леда када у моменту удара. Прорачуни указују на релативно стрм угао удара од око 30-45 степени и да је удар дошао са севера.

Зато изгледа да је такав угао ударца био довољно значајан да већину „споредних“ кратера „гурне на југ”.

Анализа феномена са закашњењем од неколико милиона година

Праћење овог феномена, и то неколико милиона година касније – није лако. Научници су користили податке које су прикупили HiRISE и Contect Camera (CTKS) на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) и анализирали карактеристике мањих кратера који окружују главни кратер Коринт. Конкретно, тражили су кратере који су изгледали као да ће бити узроковани на секундарни начин, а не међупланетарним ударцем.

Научници су открили да постоји скоро две милијарде секундарних ударних кратера дужих од 10 метара узрокованих дејствима из Коринта и појављују се на удаљености и до 1.850 километара од њега.

У питању је, према свим расположивим подацима, нови рекорд за удаљеност и број кратера секундарног удара. Феномен је привукао многе истраживаче на додатна истраживања мистериозне површине Марса.

Чланак о необичним узроцима кратера на Марсу објављен је у Universe Today.

уторак, 21. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара