Читај ми!

Званично је: Наса открила први НЛО извештај

Као одговор на нови извештај недавног независног панела, из Насе саопштавају да је именован директор задужен за истраживање НЛО-а, сада познатих под именом неидентификовани аномални феномени или НАФ да ће сарађивати са другим агенцијама на ширењу мреже за прикупљање података у том пољу.

„Ово је први пут да је Наса предузела конкретне мере да озбиљно испита неидентификоване аномалне феномене (НАФ)“, рекао је администратор Насе Бил Нелсон у седишту Агенције у Вашингтону. Наса је у почетку држала име директора истраживања НАФ-а у тајности, али касније Агенција је објавила да је у питању Марк Мекинерни, који је раније служио као Насина веза са Министарством одбране по питању НАФ-а.

„Независни истраживачки тим Насе није пронашао ниједан доказ о НАФ-овима и њиховом ванземаљском пореклу, али ми не знамо шта су они заправо а мисија Насе је да открије непознато. Рекао сам неколико пута у својим коментарима да се ми тиме отворено бавимо и да ћемо бити транспарентни у том раду“, рекао је Нелсон.

Упитан о томе – да ли ће Наса заиста поделити било какве доказе о ванземаљском елементу он је одговорио: „Можете да се кладите да хоћемо“.

У саопштењу за јавност, Нелсон је објавио да ће Мекинерни радити на имплементацији визије Агенције за истраживање НАФ, „укључујући стручњаке Агенције за рад са другим агенцијама, затим на анализи НАФ-ова и примену вештачке интелигенције и машинског учења за претраживање васиона када су у питању „необичности“ и аномалије.

Сарадња међу агенцијама и употреба вештачке интелигенције, да би се схватила трагања за НАФ-овима били су међу водећим препорукама у извештају независног панела, који је уследио након вишемесечног утврђивања чињеница. Комисија од 16 чланова је такође рекла да би Наса могла да постави додатне нове алате за прикупљање важних информација.

На Панелу је речено да би Насин систем за извештавање о безбедности у ваздухопловству могао да се искористи за прикупљање цивилних података о НАФ-овима, паралелно са војним системом извештавања који креира Пентагонова Канцеларија за решавање необичности у тим доменима (ААРО).

Сарадња са Пентагоном

Пентагон је преузео водећу улогу по питању неидентификованих аномалних феномена делимично због забринутости да би барем нека виђења — на пример, инцидент са кинеским балоном који је привукао велику пажњу раније ове године — могла изазвати забринутост за безбедност земље.

Насин нови извештај је позвао на проширење обима потраге за „аномалним феноменима“. У будућности би се подаци са телескопа, укључујући опсерваторију „Вера Ц. Рубин“, могли анализирати на било какве знаке НАФ-ова у ширем соларном систему, наводи се у извештају.

Опсерваторија Рубин, са седиштем у Чилеу, требало би да почне широкоугаоно истраживање неба средином 2020-их.

Сателитски систем за посматрање Земље познат као Геостационарна проширена посматрања, или ГеоКСО, могао би да пружи додатне податке који би могли бити релевантни за НАФ студије, наводи се у извештају.

Додаје се и да многи извештаји о неидентификованим аномалним феноменима показују да су објашњиви када се истраже. Наведенб је пример видео снимка „ГоФаст“, који је забележио сусрет између морнаричког борбеног авиона и неидентификованог ваздушног објекта из 2015. године. Чинило се да објекат путује невероватном брзином - али детаљна анализа видео снимка утврдила је да је највероватније због ветра на великим висинама, његова брзина погрешно процењена – због ефекта паралаксе.

Нелсон је истакао да ће се у наведеном најављеном раду Агенције озбиљно третирати само прави докази и чињенице.

Никола Фокс, помоћник администратора Насине дирекције за научне мисије, одбила је да каже колико је Наса издвојила финансијских средстава за ова истраживање.

Ден Еванс, званичник Насе који је надгледао рад панела, рекао је да је тема НАФ-а још увек окружена стигмом: „Ми у Наси изузетно ценимо неприкосновеност научног процеса и безбедност и сигурност чланова нашег тима“.

Комплетну студију тима научника Насе можете погледати на линку овде.

субота, 27. јул 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару