Читај ми!

Црна рупа у центру Млечног пута не „спава“, пробудила се у 19. веку

Супермасивна црна рупа Стрелац А* лежи у центру Млечног пута и претходно се сматрало да је „успавана“. Нова студија, међутим, закључује да се црна рупа пробудила у 19. веку.

Стрелац А*, црна рупа која је четири милиона пута масивнија од нашег Сунца и удаљена око 27.000 светлосних година од Земље пробудила се из свог сна пре око 200 година.

Према налазима нове студије, објављене у часопису Nature, провелa је око годину дана гутајући све око себе пре него што се поново вратилa у стање „успаваности“.

„Замислите медведа који улази у хибернацију након што је прождрао све око себе“, каже аутор студије Фредерик Марин.

Током своје активне фазе у 19. веку, црна рупа је била најмање милион пута светлија него данас.

Француски научници из Националног научноистраживачког центра наводе да су галактички молекуларни облаци око пробуђене црне рупе почели да емитују огромну количину икс зрака: „Као када би један свитац скривен у шуми почео да сија као Сунце“.

Марин објашњава да су ову давну активност научници приметили помоћу Насиног полариметријског истраживача који је ухватио ехо давнашње активности.

Упркос томе што су закључци студије фасцинантни, разлози за буђење црне рупе и даље су мистерија. Преовлађујућа хипотеза је да су се нека звезда или облак превише приближили, што је пробудило Стрелца А*.

Стручњаци се надају да ће нова студија помоћи у разумевању тога шта утиче и покреће црне рупе да се буде из периода мировања.

петак, 24. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије