Читај ми!

Изложбе у КЦБ-у – сагледавање историје и изазова са којима се сусрећу жене

У галеријама Културног центра Београда отворене су три нове изложбе. „Природа, женски род множине“, „Југовејв“ – интерактивна видео-инсталација и изложба фотографија: „Нови Пазар. Подељена слика“.

Поставка „Југовејв“ Станка Гагрчина у Ликовној галерији, замишљена је као инсталација у облику видео-игрице у којој се посетилац креће кроз напуштени индустријски простор и наилази на поплављене собе, видео-записе са спотовима за песме из осамдесетих и деведесетих, аудио-записе из ратова и предмете који асоцирају на бившу Југославију. Идеја је била представити дезоријентисаност у сагледавању недавне историје.

„Док посматрач шета кроз игрицу он истражује те видео-садржаје, али је у исто време суочен са тим шта иде након њих. Поента јесте да се покрене неки дијалог кроз овај вид рада и да заправо ми будемо ти који диктирамо колико ћемо се задржати на одређеним спотовима, шта ћемо гледати, на шта ћемо да обратимо пажњу. Тако да овај рад је један искорак у том дијалогу млађе генерације, како посматрати Југославију и ратове деведесетих“, каже кустоскиња Јована Трифуљеско.

У Галерији Подрум простор деле две уметнице из Италије, Елена Маци и Рафаела Криспино, на мултимедијалној поставци „Природа, множина женског рода“.

Иако различитих приступа и поетика, уметнице позивају публику да боље разумеју изазове са којима се сусреће женски род и природа.

„У центру мог рада је неколико тема. Једна од њих је такозвани Поларни пут свиле, нова рута коју кинеска влада предлаже како би увећала глобалну сарадњу у комерцијалне сврхе. Такође, у кругу мог интересовања су и личне несреће кроз које сам пролазила и на крају однос окружења према женама, што се развило у пандемији када је насиље у породицама било веома раширено“, објаснила је уметница Елена Маци.

„У изложби учествујем са избором радова који говоре о родним питањима и природи. Такође, представљам и два аудио рада. На плочи је музика коју сам сама компоновала. Другу звучну инсталацију сам снимила током перформанса у Бриселу. Певала је публика. Идеја је била окупити странце и створити хармонију међу људима који не деле иста размишљања“, истакла је уметница Рафаела Криспино.

Све три изложбе су отворене до 23. септембра. У Галерији Артгет посетиоци разледањем фотографија Дине Тајић и Ирфана Личине могу да се упознају са особеностима Новог Пазара. Двоје аутора са истог места нуде аутентичне опажаје који нам омогућавају да сами конструишемо контекст.

субота, 27. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару