Заједно са музиком, код куће

Симфонијски и Народни оркестар, Народни ансамбл, Хор и Биг бенд свакодневно на друштвеним мрежама представљају нову композицију или нову причу о музици. У припреми су и видео-снимци Дечјег хора и хора „Колибри“. Музичка продукција РТС-а на тај начин пружа подршку свима – и онима који раде и онима који морају да остану код куће.

„Желели смо да покажемо да се живот, и поред пандемије, наставља, а живот музичара је музика. С обзиром на то да је музика универзални језик, свако од нас је желео да са свог балкона да подршку свима – и онима који раде и онима који су код куће, што су и учинили, сликајући се често са члановима својих породица“, објашњава ову акцију Бојан Суђић, извршни и уметнички директор Музичке продукције РТС-а.

Kолико је ово време када нема јавних окупљања, па самим тим и концерата, прилика да се слушаоцима приближите на другачији начин?

Ситуација у којој се тренутно налазимо представља нови изазов за све нас. Концерата и јавних окупљања нема, али је то прилика да се нашој публици, као и нашим пратиоцима на друштвеним мрежама представимо на другачији начин. Кад кажем „другачији“, то не значи да смо били принуђени да правимо уступке уметности, већ напротив, да се додатно ангажујемо и модификујемо уобичајене начине јавног представљања на формате којима данас комуницирају друштвене мреже. Веома сам задовољан иницијативама које су покренуте. Желели смо да будемо другачији од тренутне понуде која се може пронаћи на интернету и у томе смо у потпуности успели.

Kaко се одлучује ко ће кога дана и коју композицију да изводи?

Избор композиција представља личну иницијативу музичара. Свако од њих је самостално одабрао шта би волео да одсвира на свом балкону, јер сваки видео је порука сама за себе. У ову кампању, коју смо назвали „Заједно са музиком“ укључени су чланови свих наших ансамбала – Симфонијског оркестра, Хора, Биг бенда, Народног оркестра и Народног ансамбла, а у припреми су и видео-снимци Дечјег хора и хора „Колибри“. Желели смо да покажемо да се живот, и поред пандемије, наставља, а живот музичара је музика. С обзиром на то да је музика универзални језик, свако од нас је желео да са свог балкона да подршку свима – и онима који раде и онима који су код куће, што су и учинили, сликајући се често са члановима својих породица. А када ће ко да се појави са својим снимком на друштвеним мрежама зависи од динамике којом чланови ансамбала шаљу своје видео-клипове. Ми само водимо рачуна да нашој публици представимо музику различитих жанрова. Квалитет музицирања се подразумева.

Какав је одјек, колико сте задовољни реакцијама?

Одјек на друштвеним мрежама је изузетно велики. Наши пратиоци су одлично реаговали од самог почетка, што је за нас било веома значајно, јер нам то говори да смо направили прави избор. Ми нисмо желели да по сваку цену анимирамо публику, већ да осмислимо кампање које ће она жељно ишчекивати. И управо се то десило и са „Заједно са музиком“ и са „Причама из Дуњине библиотеке“. Модераторка тих прича је Дуња Петрић, флаутисткиња Симфонијског оркестра РТС. Она сваког радног дана, у 18 часова, прича нову интересантну причу из света музике. Спектар тема је шаролик, а намењене су свим генерацијама. Наши пратиоци нам пишу, коментаришу. Посебно нам је драго што нам коментаре шаљу и деца преко својих родитеља. Шаљу и илустрације Дуњиних прича. Свакоме одговоримо. Ми смо и у нормалним околностима навикли да комуницирамо с нашом публиком и драго нам је што неке од њих препознајемо и као пратиоце на Фејсбуку и Инстаграму.

То све на мрежама делује доста неформално – да ли на такав начин широј публици може лакше да се приближу класична музика или неки жанрови који нису довољно познати?

Музичка продукција, као део система Радио-телевизије Србије, који је јавни сервис, има и ту обавезу да кроз своје деловање на специфичан начин и едукује публику. То не значи да буквално држимо предавања, већ се трудимо да кроз наш репертоар и програмске књижице изградимо културне навике наше публике, да добрим интерпретацијама формирамо код публике и њихове моделе естетског вредновања, што је сасвим природно и у складу с послом којим се бавимо. Сваким концертом и свим нашим акцијама се трудимо да проширимо круг публике, али јој репертоарски никада не подилазимо. Наравно, постоје концерти на којима свирамо и популарнији репертоар, без обзира на жанр, али су они увек везани за неке празнике, као што су, на пример, Нова година или „Ноћ музике“.

У којој мери су пласирани садржаји на друштвеним мрежама формални или неформални – то је широка тема. Рекао бих да све зависи од концепта и од циља шта желимо да представимо публици. Што се неформалности тиче она би се у овом смислу могла односити само на чињеницу да наши музичари сами себе снимају уз помоћ мобилног телефона, што свакако није професионално.

Међутим, музичка порука сваког снимка и сваке кампање коју тренутно радимо, има своју идеју и форму, и музички је интерпретирана у потпуности професионално, у складу с условима. У прилог томе говори и чињеница да су у оквиру наше куће већ покренути договори да неки од ових садржаја постану и део телевизијског програма РТС-а. То нам увелико говори да је форма у потпуности задовољена.

Да ли ће се наставити ове акције и кад прође епидемија?

Неке акције ће се наставити, неких више неће бити, а у плану су и нове. Пре свега желимо да, као и многи светски оркестри, преко нашег званичног Јутјуб канала публици, доступним учинимо наше концерте, посебно музичке спектакле по којима смо већ постали препознатљиви. Управо ће нам садашње искуство показати који су све могући правци пласирања уметничке музике и њене даље популаризације међу најширом публиком, али и у критичкој музичкој јавности.

Ипак, верујем да су сви „бесконтактни“ видови музицирања и конзумирања музике само припреме за живе наступе, који немају алтернативу. Ансамбл на сцени и бројна публика у сали творе јединствену и непоновљиву интеракцију, и управо у сублимацији времена, простора, уметника и бројне публике крије се катарзична моћ музике у највишем облику.

Шта ћемо још слушати у наредним данима?

Дуња Петрић је већ припремила нове интересантне приче, а публици ће се, између осталих, нумерама представити Влада Пановић, солиста на хармоници из Народног оркестра РТС, Радивоје Савић, виолончелиста Симфонијског оркестра РТС, Александар Јаћимовић, саксофониста Биг бенда РТС, Марина Поповић, виолисткиња Симфонијског оркестра РТС... Припремамо и заједнички наступ свих наших музичара, свакако – од куће, где, док трају ванредне мере, сви сви остајемо – заједно са музиком.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 03. септембар 2024.
22° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару