Упознајте се са Хандкеовим голманом

"Голманов страх од пенала", карактеристично дело из раног опуса Петера Хандкеа, недавно је објављено на српском језику.

Скоро пола века дели нас од првог објављивања Хандкеове приче о монтеру и познатом бившем фудбалском голману, који једног петка остаје без посла на градилишту и то само зато што је имао утисак да је отпуштен.

Од тог лепог октобарског петка, пратимо Јозефа Блоха у његовом егзистенцијалном злочину – како лута Бечом, како упознаје биоскопску благајницу коју ће без размишљања задавити на првом састанку, како аутобусом одлази до јужне границе, шаље разгледнице, повремено позове неког пријатеља телефоном из говорнице, листа новине тражећи нешто о убиству које је починио.

"Голман је карактеристичан за тај почетак у којем је он препун отпора према свету, који га окружује", истиче Дринка Гојковић.

У лутању бившег голмана Блоха суочавамо се са пејзажима, ситуацијама и звуцима. Концентрисање на звукове, на чујне опажаје је нешто што ће бити и остати Хандкеова трајна књижевна карактеристика.

"Он је јунак који се налази у свету са којим нема додир. Он је измештен, избачен из равнотеже. Чињеница да примећује само звуке и визуелне ствари чини га још одвојенијим од света са којим се непрестану судара", наводи Гојковићева.

И ми те сударе захваљујући речима у рукама маестралног писца просто осећамо. Како каже Дринка Гојковић, Хандкеов троугао био је и остао језик–опажање–приповедање.

"Његов рад на језику је доста импресиван, језик који је он направио за потребе своје књижевности", указује Дринка Гојковић.

Историја књижевности на свој начин забележиће политичку гужву од ових дана око Нобелове награде за књижевност коју је добио. Међутим, један временски тренутак у односу на праву књижевност је релативан појам.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару