Обележена годишњица рођења чика Јове Змаја

Деца у Србији готово два века расту уз његове песме. „Таши, таши, танана“ је и данас прва песмица коју маме певуше бебама, а збирку песама за децу „Ризница“ има скоро свака кућа у нашој земљи. Шестог децембра је обележена 186. годишњица рођења Јована Јовановића Змаја.

Творац српске поезије за децу и њен највећи представник кроз своју лирику усрећио је, васпитао и одгајио генерације малишана.

„Мислим да се данас може рећи да мимо народне поезије, која је некако ушла у наш генетски код, да се заиста Змајеве речи од 19. века па наовамо некако налазе у томе. Змај је добро познавао дечје биће, желео му све најбоље и умео и да га засмеје и некако да задовољи ту дечју потребу и за смешним, и за лепим, и за добрим“, рекла је Гордана Малетић, писац за децу.

Змај ће се нарочито помињати као песник нежних Ђулића и болних Ђулића увелака. Чувени су и стихови његових сатиричних, родољубивих и мисаоних песама.

Издавао је дечје часописе, збирке песама, књижевне и политичке часописе, преводио мађарска, немачка и енглеска дела на српски језик.

„Змај је оформио читаву једну књижевност. Он сам је био тај који је био енциклопедија права. Ја мислим да је утицај на мој рад постојао и да је био веома велики. Јер просто то та прва књига коју нам је мајка купила била је Долазе нам ласте, чика Јове Змаја и ја чувам ту књигу и данас. И то је једно лепо издање с пуно жврљотина мојих на њој, тако да то су били почеци. И мислим да је за све нас он извор и ушће“, додала је Гордана.

Дан рођења Јована Јовановића Змаја обележиће бројне школе, установе и организације у нашој земљи које носе његово име.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару