Гордани Влајић награда "Раде Обреновић" за најбољи роман за младе

Сваког шестог децембра, на рођендан Чика Јове Змаја, у Међународном центру књижевности за децу "Змајеве дечје игре" у Новом Саду приређује се "Змајев дан" и уручује награда за најбољи роман за младе "Раде Обреновић". Награђена је књига "Зедси" Гордане Влајић у издању чачанске "Пчелице".

Према мишљењу жирија, ауторка се упустила у својеврсни експеримент, комбинујући различите стилове, форме приповедања и гледишта. Млади читалац књигу ће доживети као причу о љубави, али и о опасностима које вребају из виртуелног света, одрасли као хибридно штиво које слави културу читања и књигу.

"Да то урадим на што озбиљнији начин, да не потценим децу и да они не осете "поповање". Како да по њих на најбољи начин користе друштвене мреже и када је реч о забави и када је реч о евентуалном учењу, односно едукацији,", каже Гордана Влајић, добитница награде "Раде Обреновић".

За актере бира пре свега генерцију зед, рођену после 2005. године – дванаестогодишњаке, а приповедају миш, интернет, пост, камера, хибрид-књига, блог, "Месинџер", "Облак", "Јутјуб" на начин на који они виде овај свет. Читаоци ће наићи и на куер-кодове.

"Сви читаоци 'Зедса' могу да ураде свој куер-код, дакле како би они разрешили одређену ситуацију на коју су наишли у роману да га сниме, аудио, видео и аудио и видео, било како како год они виде да би било добро и да га пошаљу редакцији, тако да би заправо свако следеће издање било написано, односно допуњено тим куер-кодовима, максимално интерактивно захваљујући читаоцима", истиче Влајићева.

Гордана Влајић открива да је искуство одрастања, универзално – без обзира да ли одрастају зедси, миленијалци или генерације које су им претходиле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару