Представа Нана одговара на питање – шта то беше честитост

У Мадленијануму је премијерно изведена представа "Нана", по роману Емила Зол, у режији Иване Вујић.

"Нана" обједињује раскош и моралну беду друштва Треће француске републике. У овом комаду представљено је преплитање света позоришта и оног ван њега, у којем су приметне последице друштвеног раслојавања и неједнаких шанси.

Сви проблеми друштва – малограђанска свест, индивидуалне потраге за прихватањем, сигурношћу и пожудом оличени су у лику Нане.

"Оно што јесте узбудљиво јесте питање има ли доброте, има ли честитости, има ли истине, и колика је снага лицемерја у структури једног друштва. Ви можете бити и највећи херој, ако се том начину друштвеног опхођења супротставите, ви ћете бити губитник, а ти кругови ће остати непромењени", наводи Ивана Вујић, редитељка.

Нана, као симбол моралног слома друшта, представља универзалну фигуру, која и данас упозорава на исте проблеме.

"Битно је да нађеш заједнички језик са ликом, који тумачиш. Приватно можеш да се слажеш, да се не слажеш, да разумеш мораш, али не да правдаш, и тако направиш дистанцу између та два. Не слажем се са стварима које је Нана радила, не са свим, али разумем одакле креће та њена потреба, а то јесте потреба сваког човека да буде вољен", објашњава Тамара Алексић, глумица.

У овој ансамбл представи игра 18 глумаца, од доајена до студената Факултета драмских уметности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 07. септембар 2024.
27° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару