Вукосављевић: Хандке је Нобела требало да добије и раније

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић сматра да је Петер Хандке Нобелову награду добио заслужено, али са закашњењем.

"Његово књижевно дело обележило је глобално и крај 20. и почетак 21. века. Нобелова награда је према мишљењу многих релавантних стручњака из те области, морала одавно да му припадне, али је политика умешала своје прсте. Њему награда долази релативно касно, али ипак апсолутно залужено", истакао је министар културе.

Вукосављевић, који је Петеру Хандкеу прошле године, приликом његове последње посте Србији, уручио међународну књижевну награду "Милован Видаковић" у Новом саду, је подсетио да је Петер Хандке велики пријатељ Србије.

"Био је на страни Србије и српског народа када нам је било тешко у изразито тешким тренуцима у новом добу. Због својих ставова Петер Хандке је био мета напада и оспоравања. Његове представе су биле скинуте са репертоара чувеног француског позоришта Комеди Франсес почетком 21. века због његових политичких ставова, што је велика срамота и за француску културу и за комплетну европску културну јавност", сматра Вукосављевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
33° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару