"Тамна страна америчког сна" пред Берлинцима

У Берлину је отворена путујућа изложба посвећена недавно преминулом америчком фотографу швајцарског порекла, Роберту Франку.

Поставка под називом "Роберт Франк – невиђено" отворена је у берлинској галерији СИ ОУ. Представљени су материјали које је Франк користио у својим раним радовима, прва издања његових дела.

У том простору посетиоци могу да виде и фотографије са његових путовања Европом и Јужном Америком, време проведено у родној Швајцарској као и необјављене фотографије са америчког континента из педесетих година, класничне фотографије из књиге "Американци".

"Франк је донео један нови поглед на земљу као што је Америка али и на фотографију као уметност. Користио је за свој субјективни и експресивни концепт и примењује је спонтано. То га је учинило толико значајним за историју фотографије", рекла је кустоскиња берлинске галерије Кетрин Шенег.

Његов фото албум "Американци" представља тамну страну америчког сна. Када је настао сматран је депримирајућим и субверзивним јер је открио мрачну страну Америке: сиромаштво, сегрегацију, неједнакост и самоћу.

Албум "Американци" уврштен је у уметнички покрет бит генерације, у којем је инстинкт превладао над темељним техникама новинарске фотографије.

"Постоји једна фотографија из тог албума коју памтим као најимпресивнију. Она показује колико су се времена променила и како је његов рад могао да настане само у контексту који је тада постојао. На тој фотографији је призор из парка у Сан Франциску, у првом плану је пар Афроамериканаца који су га иритантно гледали док их је фотографисао. Таква ситуација је могла само тада да се догоди јер данас сви имају камере на мобилним телефонима и стално снимају", истиче Кетрин Шенег.

Изложба његових радова у Берлину организована је у сарадњи са швајцарским фотографским друштвом из Винтертура.

"Он је био фотограф и уметник и то се може видети у изложеним радовима. Франк се разликује од конвенционалних фотографа који су добро научили свој занат, по начину виђења ствари, доследношћу, личним отпором. Поседовао је лични израз који је веома утицао на фотографију", наводи кустос из Швајцарске Мартин Гасер.

Изложба у берлинској галерији биће отворена до краја новембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 08. септембар 2024.
29° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару