Гужва на почетку нове ликовне сезоне, шта очекује публику

Нова ликовна сезона је почела ретроспективном изложбом Љубе Поповића, а београдску публику очекује и изложба Марине Абрамовић у Музеју савремене уметности. Новинарка Биљана Бралушић каже за РТС да је изложба Поповићевих радова изазвала велику пажњу и да на отварању није могло да се приђе сликама.

Да би се представили радови Љубе Поповића, изабрано је 45 слика великог формата, али само слике које се чувају у Србији, у приватним збиркама и у музејима.

Изложба је постављена хронолошки, али од најновијих ка старијим радовима.

"Наши велики уметници, када су већ зашли у зрело доба, желели су увек да представе најновије слике, сматрали су да још увек имају шта да кажу и покажу", објашњава Биљана Бралушић.

Истиче да је Љуба Поповић био посебна личност у српској и француској култури. Рођен је у Тузли, али је као мали прешао у Ваљево.

Пошто је био сиромашан, изабран је да бира филмове за биоскоп у Ваљеву.

Дошао је у Београд на Академију примењених уметности, како би научио да црта плакате и зарађује од тога.

Поклањао је домару ракију из Ваљева, а он му је дозвољавао да спава у просторији где студенти проводе време и сликају.

Сликао је окер и браонкастим бојама које је добио од домара, а куповао је само жуту, зелену и црвену и стављао их веома скромно само као акценте.

Први је његе радове видео цењени сликар Васа Поморишац, похвалио га и охрабрио да ради даље.

Прешао је са примењене академије на ликовну академију у класу професора Марка Челебоновића, који је дуго живео и радио у Паризу.

Када је Љуба Поповић одлучио да оде у Париз седамдесетих година, отишао је без новца, са неколико ролни својих слика и цртежа и тада му је помогао Марко Челебонобић јер га је упознао са галеристима.

За разлику од осталих сликара који су имали припремљене скице и крокије, Љуба Поповић је приступао слици без ичега. Желео је да открије призоре који ће се појавити, објашњава Биљана Бралушић.

Различите судбине Поповића и Величковића

Истог дана када је отворена изложба Љубе Поповића, сахрањен је и сликар Владимир Величковић.

Биљана Бралушић каже да је Влада Величковић имао потпуно другачију судбину и другачије порекло.

Био је из угледне и богате породице. Његови родитељи су желели да упише архитектуру, али се он определио за сликарство. Када је отишао у Париз, постао је професор на њиховој Академији лепих уметности.

Када су га питали одакле такав песимизам на његовим сликама, говорио је да само слика оно што човек може да уради човеку.

Изложба Марине Абрамовић

Београдску публику очекује изложба контоверзне Марине Абрамовић, која изазива велику пажњу у свету, најављује Бралушићева.

Абрамовићева је стигла у Београд са својим пријатељима и кустосима.

Музеј савремене уметности је био затворен због припрема за изложбу, а стална поставка је скинута.

"Препоручујем свима који желе да виде изложбу да погледају и филм Чистач коју ће бити емитован у уторак на првом програму РТС-а у 22 часа", истиче Биљана Бралушић.

Музеј савремене уметности данас је посетио и градоначелник Београда Зоран Радојичић, који се уверио да припреме за отварање ретроспективне изложбе Марине Абрамовић теку по плану.  

Изложба се отвара у суботу у 13 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару